ŠVEDSKI INSTITUT

RISE PARTNERSKI PROGRAM: Za razvoj održivih tehnologija

Autor Krunoslav Ćosić

Vertiv se pridružio programu održivih tehnologija podatkovnih centara

Izvor: Vertiv

RISE je švedski istraživački institut, a ulazak Vertiva u partnerski program pomoći će u razvoju održivih rješenja poput rekuperacije topline podatkovnih centara ili alternativnih izvora energije.

U RISE programu na platinum razini, u kojem su osnivački partneri kao što su Facebook, Ericsson, Vattenfall, ABB, LTU te Norrbotten region, Vertiv će posebno podržati Infrastructure and Cloud istraživanje & testiranje Environment (ICE), koji su testna platforma za podatkovne centre omogućujući pristup rezultatima studija i stručnjaka kao i publikacijama i demonstracijama RISE instituta te angažman u malim istraživanjima i razvojnim studijama.

Izvor: Vertiv

Istraživanja na području podatkovnih centara koje provodi RISE bazirana su u gradu Luleå u Švedskoj. RISE je pod vlasništvom švedske države s potporom od strane EU fondova. U suradnji sa sveučilištima, industrijom te javnim sektorom RISE provodi industrijska istraživanja i stvara inovacije s općim ciljem podrške održivom rastu i jačanjem konkurentnosti industrije i njezine obnove.

Vertiv će iz RISE programa dobiti testno okruženje velikih razmjera s modulima podatkovnih centara, opremom za simuliranje termalnih uvjeta podatkovnog centra (climate and heat boxes), aerodinamičkih tunela, testnim stanicama za edge podatkovne centre i hlađenje fluidom kao i mogućnost dovođenja simulacija i koncepata do točke implementiranih demonstracija te testiranja prikupljanja i analize podataka.

Vertiv i RISE također su članovi tehnološkog konzorcija E2P2 za razvoj gorivnih članaka s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre.