VIDEO STREAMING

14. veljače više ne pripada samo ljubavnicima

Autor Igor Martić

Uz Valentinovo, u veljači se obilježava još nešto

Izvor: Profimedia

Ne znate kako popraviti tuš, napisati esej, emocionalno prevladati slomljeno srce, postaviti roštilj u vrtu, ispeći tortu ili možda odsvirati himnu na ukuleleu? Netko je puno prije nego što ste razmislili o tome već prenio video s uputama.

14. veljače 2005. godine nastala je digitalna platforma koja je s vremenom prerasla u nešto puno veće nego što je itko mogao očekivati. Pokrenut je YouTube. Od svog pokretanja 2005. i akvizicije od strane Googlea godinu dana kasnije YouTube je iz skladišta amaterskih videa izrastao u najveću internetsku video platformu u svijetu.

YouTube je postao najveći poslužitelj za dijeljenje videa, a mnogi na tome zarađuju velike novce. Ili samo džeparac. Trojica osnivača - Jawed Karim, Chad Hurley i Steve Chen - omogućili su ljudima milijarde sati zabave i mnoge učinili milijunašima nakon što su odlučili upaliti kameru.

Izvor: Wiko

U Sjedinjenim Državama YouTube je dosegnuo oko 81 posto, a njegove mobilne verzije uživaju sličan uspjeh na globalnoj razini. Aplikacija YouTube Music preuzeta je više od tri milijuna puta iz trgovine Google Play i oko 1,3 milijuna puta iz Apple App Storea 2021., što je čini vodećom svjetskom glazbenom aplikacijom, pokazuju podaci Statiste.

Procjenjuje se da je u 2021. bilo 2,24 milijardi YouTube korisnika diljem svijeta. Baza korisnika platforme bila je sastavljena od više muškaraca nego žena, pri čemu su oko 12 posto ukupnih korisnika YouTubea bili muškarci u dobi između 25 i 34 godine, a otprilike devet posto su žene u dobi od 35 do 44 godine.

Izvor: Profimedia

Početkom 2022. Indija je s 467 milijuna korisnika brojila daleko najveću YouTube publiku, a slijede Sjedinjene Američke Države s 240 milijuna korisnika. U SAD-u je streaming usluga posebno popularan među mlađim korisnicima interneta koji ponekad čak pristupaju platformi nekoliko puta dnevno kako bi se zabavili ili pratili najnovije vijesti.

Zbog rastuće popularnosti i svestranosti videoformata YouTube je jedna od najučinkovitijih platformi za privlačenje velike publike: od siječnja 2021. korejska dječja pjesma “Baby Shark” nije samo najgledaniji YouTube video svih vremena već i prvi video hostiran na platformi koji je premašio 10 milijardi pregleda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI