GOOGLE MAPS

Pronalaženje i dijeljenje lokacije pomoću Plus Codes

Autor Igor Martić

Googleov Plus kôd funkcionira slično kao ulica i kućni broj

Izvor: Google

Uz pomoć Googleove usluge odnosno servisa u Google Maps (Karte) možete dobiti i koristiti jednostavnu digitalnu adresu. To vam može pomoći i da definirate određenu lokaciju kao poštansku adresu. Na primjer, na ovaj način možete identificirati različite ulaze u istu zgradu.

Plus kodove možete upotrijebiti za identificiranje određene lokacije za primanje isporuka, pristupanje hitnim i socijalnim službama ili usmjeravanje korisnika na lokaciju. Budući da su kodovi jednostavni, možete ih jednostavno podijeliti s drugima.

Plus kodovi temelje se na zemljopisnoj širini i dužini. Upotrebljavaju jednostavan sustav rešetke i skup od 20 alfanumeričkih znakova. Popis znakova namjerno isključuje znakove kao što su "1" ili "l".

Plus Codes: Addresses for Everyone
Izvor: Youtube

Plus kôd na računalu

Za pronalazak i dijeljenje na računalu otvorite Google karte te zatim kliknite lokaciju na kojoj vam je potreban plus kôd. Pri dnu, u informativnom okviru, kliknite koordinate. Na primjer: 53.339688, -6.236688.

Otvorit će se ploča na zaslonu, a da biste kopirali kôd lokacije, kliknite na plus kôd te zatim, za dijeljenje lokacije, zalijepite plus kôd u aplikaciju za e-poštu ili slanje poruka jednako kao što šaljete i uobičajenu adresu.

Izvor: Google Maps

Lokaciju ćete uz pomoć plus koda pronaći također na Google Kartama. Pri vrhu, u okviru za pretraživanje, unesite plus kôd. Da biste potražili grad u kojem se trenutačno ne nalazite: unesite plus kôd s nazivom grada ili mjesta. Na primjer: JJXX+HR8, Seattle. Kako biste potražili grad u kojem se trenutačno nalazite,unesite samo šestero- ili sedmeroznamenkasti plus kôd. Na primjer, ako se nalazite u Seattleu, možete izravno potražiti JJXX+HR8.

Plus kôd na Android uređajima

Pronađite i podijelite plus kôd lokacije otvaranjem aplikacije Google Maps ili web stranice s Googleovim kartama. Pronađite lokaciju na kojoj želite dobiti plus kôd. Da biste ispustili pribadaču na lokaciju, dodirnite i zadržite zaslon. Pri dnu dodirnite ploču Ispuštena pribadača.

Izvor: Google Maps

Pronađite plus kôd pored logotipa plus koda. Na primjer: JJXX+HR8, Seattle. Kako biste kopirali kôd lokacije, dodirnite plus kôd, a za dijeljenje lokacije zalijepite plus kôd u aplikaciju za e-poštu ili slanje poruka jednako kao što se radi i za uobičajenu adresu.

Na Android telefonu ili tabletu za pronalazak i dijeljenje svoje trenutačne lokacije otvorite aplikaciju Google karte, a zatim dodirnite plavu točku koja prikazuje vašu lokaciju. Otvorit će se plavi zaslon s plus kodom za vašu trenutačnu lokaciju. Na primjer: JJXX+HR8, Seattle.

Da biste kopirali kôd lokacije, dodirnite plus kôd, a za dijeljenje lokacije zalijepite plus kôd u aplikaciju za e-poštu ili slanje poruka jednako kao i za uobičajenu adresu. Ako ste offline, možda će vam se prikazati globalni plus kôd bez naziva mjesta ili grada. Umjesto toga na početak plus koda dodan je pozivni broj, primjerice 9C5M8QQ7+V8.

Pronađite lokaciju pomoću plus koda

Da biste potražili lokaciju pomoću plus koda na Android telefonu ili tabletu otvorite web za mobilne uređaje Google karata ili aplikaciju Google karte. Pri vrhu, u okviru za pretraživanje, unesite plus kôd. Da biste potražili grad u kojem se trenutačno ne nalazite: unesite plus kôd s nazivom grada ili mjesta. Na primjer: JJXX+HR8, Seattle. Kako biste potražili grad u kojem se trenutačno nalazite unesite samo šestero- ili sedmeroznamenkasti plus kôd. Na primjer, ako se nalazite u Seattleu, možete izravno potražiti JJXX+HR8.

Izvor: Google Maps