STREAMING SERVIS

SPOTIFY: Nema više dezinformacija!

Autor Krunoslav Ćosić

Usmjeravat će svoje korisnike na pouzdane izvore

Izvor: Rokas Tenys / Alamy / Alamy / Profimedia

Spotify, usluga za streaming glazbe, počinje borbu protiv dezinformacija o bolesti covid-19 dodavanjem upozorenja u podcaste povezane s bolešću s vezom na bazu podataka znanstvenih spoznaja i preporuka zdravstvenih tijela.

Time će usmjeravati svoje korisnike na pouzdane izvore, a sve je počelo nakon što je pjevač Neil Young uklonio svoju glazbu s platforme. Umjetnici, na čelu s Youngom, nedavno su od servisa Spotify zatražili da ukloni njihovu glazbu, ukoliko ne izbace podcastera Joea Rogana koji širi laži o cjepivima protiv koronavirusa. Osim što mlade ljude odgovara od cijepljenja, Rogan promovira upotrebu lijeka ivermectin koji nije dopušten u liječenju virusa.

Izvor: Vladyslav Yushynov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovoj inicijativi pridružuje se sve više umjetnika, što je jedan od razloga zašto Spotify poduzima odlučne korake, a o objavama dezinformacija na popularnom streaming servisu svoju su zabrinutost izrazili i vojvoda i vojvotkinja od Sussexa.

Svakoj epizodi na Spotify servisu u kojoj postoje rasprave o Covid-19 dodat će se savjetodavni sadržaj, a upozorenje će slušatelju omogućiti pristup činjenicama temeljenim na podacima, ažuriranim informacijama koje dijele znanstvenici, liječnici, akademici i javnozdravstvene institucije širom svijeta kao i poveznicama prema pouzdanim izvorima.

Spotify je pokrenut 2008. godine te ima 381 milijun korisnika, a 172 milijuna ljudi je pretplaćeno.