LJETO I ZDRAVLJE

RAW FOOD Pravo vrijeme za sirovu prehranu putem aplikacije

Autor Dijana Kaćanski

Svjedoci smo toplinskog vala kada je svaka moguća dodatna toplina nepoželjna pa je i hrana bolja ako je sirova

Izvor: Tatjana Baibakova / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenutne visoke temperature podnose se na različite načine, a jedan od njih je prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i klicama žitarica koje se pripremaju bez zagrijavanja ili zagrijavanjem najviše do 49°C.

Sirova hrana ili Raw Food nije novost budući su se ljudi oduvijek prehranjivali skupljanjem voća, povrća i orašastih plodova koje su našli u svojoj okolini sve do 10 tisuća god.pr.Kr. kada je počelo uzgajanje biljaka na plodnim zemljištima i organiziranje uzgoja životinja.

Izvor: Google

Upravo sirova i neprerađena hrana predmet je mnogih istraživanja u očuvanju zdravlja pa postoje mnoga svjedočanstva o ljudima koji su ublažili bolest ili potpuno ozdravili uz pomoć prehrane sirovom hranom.

Cijela teorija Raw Food prehrane polazi od činjenice kako je za zdravlje jako bitno što unosimo u organizam jer bitno je jesti takvu hranu koja će pridonijeti cjelokupnom zdravlju. Hrana ne bi smjela biti termički obrađena na temperaturi višoj od 49°C jer se na taj način uništavaju enzimi koji su sastavni dijelovi svake stanice u organizmu.

Sirova i prirodna hrana dugotrajnim konzumiranjem regenerira cijelo tijelo, a posebno debelo crijevo koje predstavlja ključni organ prilikom probave hrane.

Izvor: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Osnovna svrha ovog organa za izlučivanje je skupljanje otpadnih tvari iz cijelog tijela i odstranjivanje putem mišićne peristaltike dok se u debelom crijevu osim otpadnih tvari iz hrane skupljaju i milijuni dotrajalih i odumrlih stanica koje uslijed vrenja postaju otrovne.

Zbog svega navedenog potrebno je poboljšati prehranu, uvesti više svježeg voća, povrća, orašastih plodova i sirovih klica, ljeto s obiljem svježih namirnica idealno je za početak, a sve to moguće je na pametan način provesti putem aplikacije FullyRaw by Kristina.

Ovaj vodič za zdraviji život nudi više od 100 različitih recepata raspoređenih po kategorijama – sokovi, salate, juhe, deserti, glavna jela, umaci i slatki obroci koji pružaju potpun doživljaj sirove prehrane koja je ukusna, hranjiva, zdrava i jednostavna za pripremu.

Recepti s detaljnim uputama, fotografijama živih boja i adekvatnim videozapisima moguće je lako pratiti dok se vama omiljeni recepti mogu spremiti, a recepte je moguće i pretraživati. U okviru aplikacije stvorite popis za kupnju potrebnih namirnica putem direktnog dodavanja sastojaka iz recepata.

Temeljem ponuđenih recepata odaberite jednu od zadanih kategorija - početničku, kategoriju za gubitak kilograma ili za detoksikaciju organizma te pratite svoj napredak.

Izvor: Serhii Reshetylov / Alamy / Alamy / Profimedia

Putem ove aplikacije moguća je potpuna pretplata koja donosi novu razinu korištenja brojnih recepata, a da je sve više pobornika ovakve vrste prehrane govori činjenica da je aplikacija instalirana više od 10 tisuća puta.

Ukoliko želite započeti s ovakvim načinom prehrane neka prijelaz na sirovu hranu ide polako, prvo uvođenjem sokova od voća i povrća, zatim treba povećati količinu salate u glavnom obroku i postepeno smanjiti količinu nezdrave hrane i pića.