STVARI SE MIJENJAJU

TO NAM RADE DRUŠTVENE MREŽE Jeste li spremni za ovakvu vrstu monitora?

Autor Smartlife

Računalni monitori su u posljednjih desetak godina prošli kroz razne faze dizajna, formata i dimenzija

Izvor: Nojima

Programeri često koriste uspravno postavljene monitore za jednostavniji pregled koda na kojem rade. Jel stiglo vrijeme za kupovinu posebnih monitora za društvene mreže?

Evolution Of Computer Monitors
Izvor: Youtube

Od 4:3 odnosa stranica stigli smo do ultra-širokih 32:9 dok su naši telefoni postali visoki - prilagođeni vertikalnom skrolanju jednom rukom. Osim jednostavnijeg korištenja jednom rukom uspravni monitori su idealni za društvene mreže koje su pravljene s beskonačnim skrolom, kao što su Instagram, Twitter, Facebook i druge.

Umjesto da sve ove mreže, ali i aplikacije za dopisivanje koristite preko svojeg telefona, kompanija Elsonic predstavila je uspravni uski monitor dijagonale 8,8 inča i odnosom stranica 7:32. Model kriptilčnog naziva EK-MD088 zamišljen je kao drugi monitor koji možete smjestiti pored vašeg PC-ja ili laptopa i koristiti ga za društvene mreže i aplikacije za dopisivanje.

Izvor: Nojima

Dobre specifikacije

Rezolucija monitora je 420 x 1920 piksela tako da ćete imati dovoljno mjesta i za pregled dugačkih dokumenata, članaka, pa i excel tablica. Monitor za povezivanje koristi mini HDMI, a za napajanje USB-C port. Bilo bi bolje rješenje za prijenos slike koristiti USB-C, ali to nije slučaj. Zbog svojih dimenzija, primarna svrha je korištenje kao sekundarni monitor, a po potrebi ga možete okrenuti i u vodoravni položaj.

Ne zauzima prostor

Jedna od najboljih karakteristika monitora je što zauzima malo prostora na radnoj površini, visok je pa baza zahtijeva svega 78 x 21 mm površine, a masa je slična prosječnom pametnom telefonu sa svega 198 grama. S obzirom na dimenzije ekrana, rezolucija je prilično visoka pa je gustoća piksela 223 ppi, što je bolje od one na prosječnim ekranima laptopa.

Osvježavanje od 60 Hz i svjetlina od 300 nita su standardne karakteristike za monitore, a na desnom boku se nalaze dva prekidača za regulaciju jačine pozadinskog osvjetljenja u šest koraka.

Monitor se trenutno prodaje samo na japanskom portalu Nojima.co.jp po cijeni od 128 dolara i dostupan je za prednarudžbe. Isporuke kreću početkom veljače 2022. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI