KAKAV STROJ!

REPUBLIC OF GAMERS 'Najmoćniji smartphone na svijetu'

Autor Smartlife

Ovaj pametni telefon namijenjen je ponajprije gamerima, ali ne samo njima

Izvor: Asus

ASUS nas je u ožujku oduševio s jednim od najjačih telefona ikad napravljenih - ROG Phone 5 je i danas svojevrsni „prst u oko“ ne samo proizvođačima smartfona nego i laptop i gaming hardvera. Iza skraćenice ROG krije se oznaka od Republic of Gamers.

ASUS ROG Phone 5 dobit će pojačanje - dva nova ASUS ROG Phone modela nazvana su 5s i 5s Pro. Oba su dimenzija 173 x 77 x 9,9 milimetara, a mase su oko 240 grama. Dolaze sa 64-bitnim čipsetom Snapdragon 888+ 5G i Qualcomm Adreno 660 grafičkim čipom koji je pojačan Snapdragon Elite Gaming opcijama.

Za odvođenje topline iz unutrašnjosti koristi se AeroActive Cooler koji rasipa toplinu prema svim rubovima uređaja, a za efikasnije hlađenje zaslužna je i unaprijeđena 3D parna komora s grafitnim listovima koji razdvajaju segmente telefona i služe i kao izolator.

Unaprijeđen susav hlađenja omogućuje glatkije igranje i sprječava gušenje procesora koji bi inače pod pritiskom i visokom temperaturom počeo usporavati.

Trostruki sustav kamere predvodi glavna rezolucije od 64 megapiksela čiji je senzor Sony IMX686 od 1/1,73 inča i uz njega su tu još širokokutna kamera rezolucije 13 megapiksela i makro kamera rezolucije 5 MP, sposobna za snimanje s udaljenosti od samo tri centimetra.

Izvor: Asus

Glavna kamera podržava snimanje videa do 8K rezolucije i 30 fps te 4K klipove do 60 fps, a za sve rezolucije snimanja je podržana stabilizacija kadra po tri ose (nema hardverski OIS).

Uz dual SIM podršku imaju i mnoge standarde za GPS pa tako ASUS ROG Phone 5s i 5s Pro podržavaju GNSS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS i NavIC, ali imaju i Bluetooth v5.2 s aptX Adaptive kodekom, Wi-Fi do 6E kategorije, 5G pa i USB Type-C. Baterija je kapaciteta 6.000 mAh i zapravo je podijeljena u dvije jedinice po 3.000 mAh kako bi se brže punila. Na novim ASUS telefonima se nalaze i dva ulaza za punjenje - jedan na boku, a drugi na uobičajenom mjestu - s donje strane.

Izvor: Asus

Prednja, selfie kamera ovog puta je unaprijeđena različitim tipovima algoritama i potpomognuta umjetnom inteligencijom kako bi inteligentnije prilagodila kadar dok gejmer streama svoj ekran online ili ga projicira na neki monitor i TV. Rezolucije je 24 megapiksela, a naprijed se nalaze i dva mikrofona koja podržavaju Dirac HD Sound tehnologiju za kvalitetnije prenošenje zvuka.

Stereo zvučnici s pojačanim basom su lijep dodatak, a vibracija telefona je raspoređena bolje po čitavoj površini uređaja kako bi povratni efekti iz igara i tijekom poziva bili jači. ASUS ROG Phone 5s ima AMOLED ekran dijagonale 6,78 inča, rezolucije 2.448 x 1.080 piksela i odnos stranica 20,4:9.

Izvor: Asus

Izvor: Asus

Corning Gorilla Glass Victus štiti ekran od oštećenja, a brzina osvježavanja sadržaja je 144 Hz, uz brzinu osvježavanja na mjestu dodira do 360 Hz. Odziv na komande je minimalan i kreće se oko jedne milisekunde. Osim izuzetnog osvjetljenja do 1200 nita, ovaj telefon prikazuje i 111,23% DCI-P3 sustava boja, a za kalibraciju se koristi Pixelworks. Ekran ima podršku i za HDR10 tehnologiju što će igračima omogućiti uživanje u vrhunskoj kvaliteti slike serija i filmova popularnih streaming servisa.

Impresivne karakteristike nastavljaju se sa 16 GB LPDDR5 RAM i 512 GB UFS 3,1 memorije, AirTrigger 5 sustavom kontrole na bokovima telefona, kao i pozadinskim LED ekranom koji prikazuje unaprijed definirane motive i boje. Cijena ASUS ROG Phone 5s u SAD-u kreće od 999 dolara, a u Europi cijena još uvijek nije najavljena.

Izvor: Asus

ASUS ROG Phone 5s Pro pored svega nabrojanog nudi još više - 18 GB LPDDR5 RAM, ali i dvije dodatne fizičke tipke za igre - L2 / R2. Tu je i GameFX audio sustav i ESS 9280AC Pro DAC komponentu povezanu s 3,5 mm ulazom za slušalice. Cijena za ASUS ROG Phone 5s Pro je od 1.299 dolara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI