Gadgeti

SOL E-BOOK: Čitajte knjigu dok nosite naočale

Autor Ivan Vukić

Čitatelj se može usredotoči na e-knjigu koju će čitati na unutarnjem dijelu naočala

Izvor: Sol / Ferrari / Profimedia

Naočale su mase 104 grama i nose se kao i svake druge naočale. S tim da ovo nisu obične naočale – omogućuju čitanje e-knjiga. Razveselit će to sve ljubitelje elektroničkih čitača knjiga poput Amazonovog Kindlea koji sada mogu imati novu perspektivu.

Uređaj izgleda kao par zatamnjenih sunčanih naočala. Sadržaj e-knjige se prikazuje na unutarnjem dijelu naočala (ili e-readera) Sol e-book. Ugrađene su leće s parom E Ink zaslona dijagonale od 1,3 inča, s bočnim LED osvjetljenjem sa 3000K.

Sol e-book dizajniran je isključivo kao hands-free e-čitač. Bit će posebno koristan gadget za izležavanje na plaži ili u prirodi. Ima ugrađenu dioptriju tako da ga i osobe koje nose naočale ili kontaktne leće mogu koristiti, bez dodatne korekcije vida. Raspon podešavanja međuzjenične udaljenosti (IPD) je od 58 do 72 mm. Tu je i senzor ambijentalnog svjetla.

Izvor: Sol / Ferrari / Profimedia

Američki tim koji stoji iza Sola, sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija, kaže kako uređaj blokira sve vanjske vizualne smetnje, što će omogućiti čitatelju da se usredotoči na svoju e-knjigu. Stranice se projiciraju na tamnoj pozadini, a iskustvo čitanja proizvođač opisuje slično gledanju stranica prave knjige.

Dolazi u četiri finiša: Black, Rose Gold, Silver i Dark Blue, izrada je poliamid 610 niske gustoće, uz termoplastični elastomerni silikon. Kapacitet memorije je 64 MB, radna memorija je 8 MB, a pokreće ga dvoprocesorski čip na taktu od 240 MHz. Jezik je engleski.

Izvor: Solreader

S jednim punjenjem ugrađene baterije kapaciteta 470 mAh dostupno je više od 25 sati vremena za čitanje. Po prvi put u e-čitaču kombinirali su E Ink zaslone s procesorom ultra male snage. Puni se za dva sata preko USB-C konektora na računalnom sustavu ili preko strujnog adaptera. Za korištenje je potreban Apple ili Google ID (koristi se za mobilnu aplikaciju) te pristup internetu.

U pakiranju dolaze Sol Reader, daljinski upravljač, kabel za punjenje (USB-C na USB-C), krpa za čišćenje od mikrovlakana dok se dodatno može nabaviti torbica za nošenje.

S trajanjem baterije do 25 sati, Sol Reader će trajati dovoljno dugo da (konačno!) završite War and Peace prije nego što bude potrebno punjenje, koje traje samo 2 sata putem USB-C priključka. Kako, pitate se? Po prvi put u e-čitaču, kombinirali smo E Ink zaslone s procesorom ultra male snage.