Gadgeti

EKOLOŠKI RADNI STOL: Napunite baterije putem pedala

Autor Igor Martić

Održivost i samoodrživost postala su dva izuzetno bitna pojma

Izvor: Acer

Ekološki prihvatljiv radni stol s ugrađenim biciklom koristi snagu okretanja pedala te se prikupljena energija koristi za punjenje gadgeta koji se nalaze na stolu. To znači istovremeno održavanje kondicije dok radite od kuće i pomažete u uštedi energije tijekom skoka cijena komunalnih usluga.

Zanimljiv stol je predstavio Acer. Proizvod računalne tvrtke eKinekt BD 3 pretvara snagu s pedala u kinetičku energiju koja se može koristiti za punjenje baterije prijenosnog računala ili mobilnog uređaja priključenih na dva USB Type-A ili USB-C priključka na stolu.

Dok se sjedi za stolom Acer eKinekt BD 3 i sat vremena ležerno okreću pedale pri 60 okretaja u minuti može se proizvesti 75 vata snage. Stol radi u dva načina rada, Sport i Working.

U radnom načinu površina stola se pomiče bliže stolcu kako bi vozači mogli sjediti u uspravnom položaju dok tipkaju i pedaliraju. U sportskom načinu rada radni stol je pomaknut naprijed dajući više prostora za naginjanje, slično položaju na standardnom biciklu ili trenažeru, za dodatni prostor za noge i veću snagu pedaliranja.

Izvor: Acer

Dobro osmišljen dizajn omogućuje korisnicima da iskoriste vrijeme prekida rada između radnih razdoblja kako bi ostali puni energije i vježbali na malom prostoru. Vozači se tada mogu neprimjetno vratiti u radni način samo klizanjem površine stola natrag u prvobitni položaj.

LED indikator punjenja na stražnjoj strani bicikla svijetli prilikom okretanja pedala signalizirajući da se kinetička energija pretvara u električnu. Široka površina stola eKinekt pruža korisniku dovoljno radnog prostora dok podesiva visina stola i sjedala omogućuju udobno sjedenje u svakom trenutku.

Za dodatnu praktičnost dizajniran je s kukicom za torbu koja korisnicima omogućuje jednostavno vješanje svojih stvari i s držačem za piće kako bi ostali hidrirani i izbjegli prolijevanje dok se sjedi na biciklu.

Radni način rada približuje komponentu stola i podstavljeno sjedalo kako bi se omogućio uspravan radni stav. Sportski način rada gura radni stol prema naprijed kako bi se korisnik mogao nasloniti na intenzivniji trening.

Izvor: Acer

Utjelovljujući dugoročnu predanost pronalaženju ravnoteže između stvaranja inovativnih rješenja uz zaštitu planeta, radna ploča eKinekt BD 3 i kućište koje štiti komponente bicikla izrađeni su od plastike reciklirane nakon upotrebe.

Prateća aplikacija eKinekt prilagođena korisniku pruža informacije u stvarnom vremenu za provjeru trajanja vožnje, udaljenosti i brzine, dok pokazuje procijenjeni broj sagorjelih kalorija i vati proizvedenih tijekom pedaliranja.

Za točnije praćenje vozači mogu unijeti osobne podatke kao što su visina, masa, spol i dob na svojim profilima aplikacije. Također bilježi povijest vježbanja kako bi korisnici pratili svoj napredak i uspoređivali rezultate tijekom vremena.

Cijena za Acer eKinekt BD 3 je 999 USD, a bit će dostupan u Europi u lipnju dok na Tajvan stiže već u travnju, po cijeni od 29.000 NTD.

Hands-on with the Acer eKinekt BD 3 | Acer
Izvor: Youtube