JEL LAJE?

PAMETAN IZBOR: Robot ljubimac oboružan umjetnom inteligencijom

Autor Ivan Vukić

Razigran, pametan i intuitivan ljubimac za zaposlene ljude

Izvor: KEYi Technology / Ferrari / Profimedia

Loona je ljubimac kojeg ne treba hraniti niti čistiti. Štedi i na računima za veterinara budući da je robot, ali s karakteristikama psa. Dočekuje vlasnike kada se vrate s posla ili iz kupnje, prati ih uokolo i uzbuđeno reagira kad ih se mazi. Može trčati za loptom.

Može se zabavljati i sama - Loona kiše, grebe, luta po vašem domu i čak istražuje sumnjive predmete. Prepoznat će opasnost poput ruba stepenica. Loona također može beatboxati, plesati, čak i pozirati za slike. U kućište je ugrađen zvučnik od 2 W. Može brzo mapirati svoje okruženje i kretati se u radijusu od 360 stupnjeva. Sve u svemu, ona samo želi biti dio obitelji, a baterija kapaciteta 1350 mAh se puni preko USB-C konektora.

Loona - the robot with an awesome personality
Izvor: Youtube

Simpatični robot ima četiri kotača koji rade neovisno, poput nogu. Loonino izražajno lice na ekranu od 2,4 inča ima animirane oči koje mogu pokazati oko 700 izraza, uključujući tugu i ljutnju. Uši se također pomiču i reagiraju ovisno o prikazanoj emociji na ekranu.

Ugrađena je kamera koja stroju omogućuje snimanje fotografija na zahtjev. Loona ima 3D-ToF (time-of-flight) kameru koja detektira prepreke iz okoline i generira podatke koji joj pomažu da se brzo kreće u prostoru i snalazi se u okolini. Također može integrirati RGB kameru za snimanje i praćenje objekata u pokretu.

Kamera se koristi i za prepoznavanje svakog člana obitelji s detekcijom lica, detekcijom tijela, omogućuje prepoznavanje gesta, 3D snimanje pokreta, prepoznavanje objekata, percepciju emocija, prepoznavanje oznaka i još mnogo toga. Ostale mogućnosti uključuju 3D snimanje pokreta, prepoznavanje objekata i percepciju emocija.

Ugrađen je četverojezgreni procesor Cortex-A53 koji radi na taktu do 1,5 GHz, ima i audio procesor, a dimenzije robota su 210 x 172 x 172 mm, uz masu od 1100 grama. Ugrađen je Wi-Fi, ima Bluetooth 5.0, 2 GB radne memorije.

Izvor: Kickstarter

Izvor: Kickstarter

Za početno postavljanje Loona zahtijeva aplikaciju koja se može preuzeti s Android i Apple marketa. Nakon postavljanja Loona može raditi bez aplikacije jer ima snažnu izvanmrežnu sposobnost obrade i ne ovisi o aplikaciji. Većina interakcija može se generirati bez aplikacije, ali u aplikaciji ima više zanimljivih funkcija.

Pokreće ga Amazonov sustav umjetne inteligencije Lex koji mu omogućuje da razumije jezik vlasnika. Za sad su to engleski, francuski, španjolski, njemački, talijanski, japanski i korejski. Ovo bi mogao biti odličan poklon za božićne i novogodišnje praznike, ukoliko se na vrijeme želite osigurati. Cijena starta od 299 američkih dolara.

See how Loona makes friends on Santa Monica Beach
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI