MOĆNI ČIPSET

KAMERE I SNIMANJE: Naglasak više nije na megapikselima nego na inovacijama

Autor Krunoslav Ćosić

Između marki pametnih telefona prestala je "utrka megapiksela"

Izvor: Honor

Natjecanje sljedeće generacije pametnih telefona prešlo je na dodavanje inovativnih mogućnosti kamera za profesionalna iskustva snimanja slika i videa. Te se mogućnosti kreću od dodavanja slika visoke razlučivosti u naprednim RAW formatima do videozapisa s velikom brzinom sličica u sekundi:

• Bogati 8K video i fotografije
• 4K/8K HDR, veći broj sličica u sekundi
• Napredna fotografija/video bokeh, usporena snimka
• Snimanje HEIC/RAW formata viših bita
• Značajke ubrzanog računalnog vida
• Fotografiranje pomoću umjetne inteligencije
• Snimanje pri slabom osvjetljenju i ultra-noćnom načinu rada
• Brzina zatvarača, zumiranje, automatizacija fokusa, višestruko snimanje, panorama, makro i mikrofotografija
• Sigurnosni mehanizmi za slike
• Optimizacije sa senzorima slike
• Prilagođeni moduli kamere s naprednim OIS-om, setovi leća, sustavi s više senzora
• Partnerstvo s vodećim IP tehnološkim tvrtkama za kamere
• Dublja integracija aplikacija, intuitivno sučelje kamere bogato značajkama

Većina ovih značajki uvelike ovisi o temeljnom SoC-u i njegovim mogućnostima kao što su napredni ISP-ovi, AI, softverski algoritmi, memorijski kanali, optimizacije i drugo. Temeljne mogućnosti čipseta temeljne su za otključavanje naprednih značajki povezanih s kamerom i prvih iskustava u industriji.

Apple je dobro prošao sa svojom iPhone 13 Pro serijom u mogućnostima snimanja slika i videa zahvaljujući snažnom A15 Bionicu s novodizajniranim ISP-om. Međutim, u Android taboru i među ukupnim pametnim telefonima, Qualcommove najnovije vodeće mobilne platforme Snapdragon 8 i 8+ Gen 1 postavile su vrlo visoku mjeru za inovacije u kamerama "prvi u industriji" pomažući mnogim OEM-ovima da se snažno razlikuju od mogućnosti iPhonea na premium tržištu.

Ove Snapdragon inovacije i kooptimizacije pomažu Android OEM-ovima da se razlikuju i dobro se natječu s vodećim iskustvima kamere pametnih telefona u industriji.

Izvor: Qualcomm

S 4 nm baziranim Snapdragonom 8 Gen 1, Qualcomm je predstavio novu kolekciju vrhunskih značajki i tehnologija kamere pod nazivom Snapdragon Sight. Snapdragon Sight temelji se na prvom 18-bitnom Qualcomm Spectra ISP-u, što je veliki skok u odnosu na 14-bitni ISP u prethodnoj generaciji. To znači da Computer Vision ISP (CV-ISP) može uhvatiti 4096x više podataka kamere pri brzinama do 3,2 gigapiksela u sekundi, snimajući 240 fotografija od 12 megapiksela u jednoj sekundi.

Snapdragon 8 Gen 1 ima “trostruke 18-bitne ISP-ove” uz koje može uhvatiti više od milijardu boja s tri kamere istovremeno i do 200 MP, što nudi nedavno predstavljena Motorola edge 30 ultra.

Kamera je postala ključni faktor razlikovanja između većine proizvođača pametnih telefona. Usvajaju širok skup slikovnih, video i AI mogućnosti dostupnih u odabranom SoC-u kako bi se razlikovali od konkurencije.

Izvor: Counterpoint

Odabrane mogućnosti zatim se dobro usklađuju sa senzorom kamere i modulima te optimiziraju putem softverskih algoritama. Unatoč korištenju zajedničke Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 platforme, postoji mnoštvo mogućnosti koje ovi različiti OEM-ovi mogu iskoristiti za natjecanje i razlikovanje, čineći platformu i cijeli niz vrlo svestranim.

Qualcomm je nedvojbeno vodeći igrač u ovom prostoru, kažu iz Counterpointa, sa svojim mogućnostima SoC-a na razini sustava za poticanje vrhunskih inovacija i pružanje "prvih stvari u industriji" i naprednih iskustava s kamerom.

Proizvođači pametnih telefona također su bili lukavi pri sklapanju ključnih partnerstava s tvrtkama za obradu slika kao što su Dolby, Leica, Carl Zeiss i Hasselblad kako bi se razlikovali preko vrhunskih značajki koje su dostupne putem Snapdragon flagship čipsetova.