NIŠTA MU NE SMETA

U BERLINU SMO ISPROBALI: 5G uređaji CAT S53 i Q10

Autor Krunoslav Ćosić

S53 je najnoviji pametni telefon s kojim možete i u blato, i u vodu i po stijenama

Izvor: Krunoslav Ćosić

Čak 34 posto korisnika pametnih telefona je oštetilo ili razbilo svoj pametni telefon u posljednje tri godine, saznali smo u Berlinu tijekom predstavljanja smartphonea CAT S53. Nakon toga vlasnici su prisiljeni potrošiti novac na popravak ili na kupnju novog uređaja.

CAT ima rješenje – model S53 svojim specifikacijama izrade kućišta udovoljava i strogim uvjetima američke vojske MIL-STD 810H. Ako je njima dobar onda je sigurno dobar i običnim korisnicima kojima bi telefon mogao pasti u vodu (IP68 i IP69K), doživjeti temperaturni šok ili na kakvu tvrdu podlogu. Može pasti na čelik s visine od 1,8 metara i neće mu ništa biti. Ne smeta mu niti vlaga, preživjet će i razne vibracije okoliša u kojem se bude nalazio.

CAT S53
Izvor: Krunoslav Ćosić

U kućištu nešto veće mase (s razlogom, kako bi preživio razne uvjete) od 290 grama te debljine od 16 mm smješten je i 5G modul – prvi 5G pametni telefon u CAT-a ima ugrađenu bateriju od 5500 mAh, što znači da će baterija potrajati minimalno dva dana. Puni se punjačem snage 18 W, a podržava i bežično punjenje snagom do 10 W.

Android 11 telefon dolazi sa 6 GB radne i 128 GB interne memorije, memorija je proširiva microSD karticama do 512 GB, ima HD+ ekran od 6,5 inča s kamerom od 16 megapiksela, stražnji Sonyjev foto senzor IMX582 od 48 megapiksela te dodatni 2-megapikselni makro senzor.

CAT S53 pokreće Snapdragon 480 na 2 GHz, ali ono po čemu se, uz izdržljivo robusno kućište ističe je i LED lampa za rad u mračnim prostorima ili dok se šetate noću po šumi. Smještena na vrhu lampa omogućuje do 120 lumena. Kad se S53 uzme u ruke dobije se osjećaj kao da se nalazi u zaštitnoj maski koju mnogi kupuju, ali CAT je odmah zaštićen i nema kasnijeg dodatnog troška, nakon kupnje. Cijena za CAT S53 je 549 eura.

Tim Shepherd iz Bullitt, tvrtke koja proizvodi uređaje CAT (desno)
Izvor: Krunoslav Ćosić

Nakon većeg broja robusnih pametnih i klasičnih telefona, s termo kamerom i antibakterijskog kućišta CAT (odnosno Bullitt) za sljedeću godinu najavljuje nešto potpuno novo. Projekt Rupert bi trebao biti predstavljen na MWC23 u veljači 2023. u Barceloni, a donijet će jednu potpuno novu inovaciju. Kakvu inovaciju nismo saznali iz tajnovitog pogleda Tima Shepherda koji nam je otkrio sve mogućnosti novih, aktualnih uređaja.

Izvor: Bullitt

CAT S53 & CAT Q10, IFA 2022 Berlin
Izvor: Youtube

CAT Q10

Prvi CAT-ov hotspot uređaj Q10 omogućuje spajanje većeg broja različitih uređaja u području gdje nemate fiksni ili wireless priključak sa svojim laptopom, GPS-om, glazbenim playerom, tabletom. Na 5G hotspot mogu se spojiti i pametni telefon ako radite na gradilištu, a želite vašim djelatnicima osigurati internet. Ili ste turistički vodič te uz sebe imate turiste kojima je roaming preskup.

Poput telefona S53 i Q10 je robustan što se tiče kućišta i njegove izrade. Ne smetaju mu prašina niti voda, udovoljava specifikacijama MIL-STD 810H, može pasti na tvrdu podlogu, što je i prezentirano tijekom prezentacije u Berlinu, na IFA sajmu.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ugrađena je baterija od 5300 mAh koja omogućuje do 8 sati rada kao hotspot, a može se koristiti i kao power bank za napuniti druge uređaje poput pametnih telefona. Masa je 280 grama, na kućište se može spojiti lanyard te tako zakvačiti za ruksak, na primjer. S CAT Q10 se može upravljati i putem web stranice kako biste znali koliko je podataka potrošeno, koliki je preostali kapacitet baterije te koliko je uređaja spojeno. Možda se netko skrivečki spojio i troši vam podatke i smanjuje brzinu, a da niti ne znate.