MANJA POTROŠNJA

NOVI NVME SSD DISK: Za igrice sa zahtjevnom grafikom

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung 990 PRO poboljšava energetsku učinkovitost do čak 50 posto

Izvor: Samsung

Novi disk je optimiziran za igrice sa zahtjevnom grafikom i druge intenzivne zadatke poput 3D renderiranja, uređivanja 4K videozapisa i podatkovne analize. Prati ga natprosječna energetska učinkovitost, a dolazi u kapacitetima od 1 TB, 2 TB i 4 TB.

NVMe SSD disk Samsung 990 PRO opremljen je najnovijom Samsungovom flash memorijom V-NAND i novim kontrolerom te pruža trenutno najveće brzine dostupne putem sučelja PCIe 4.0. Disk se može pohvaliti sekvencijalnim brzinama čitanja podataka do 7450 MB/s i zapisivanja podataka do 6900 MB/s dok njegove random brzine čitanja i pisanja iznose do 1400 K odnosno 1550 K IOPS-a (ulazno-izlazne operacije u sekundi).

Izvor: Samsung

U odnosu na prethodni Samsungov SSD disk 980 PRO novi 990 PRO s do 55% poboljšanja nasumičnih performansi sjajan je odabir za gejmere kao i osobe koje se bave iznimno kreativnim i produktivnim zadacima.

NVMe SSD-diskovi vrhunskih performansi ključni su u iskorištavanju svih prednosti najnovijih igraćih konzola i tehnologija. Zahvaljujući NVMe tehnologiji 990 PRO se može pohvaliti većim brzinama učitavanja podataka od računala i konzola, što korisnicima omogućuje imerzivnije i kvalitetnije gejmersko iskustvo.

Video igra Forspoken podržava najnoviju tehnologiju za učitavanje igrica te je tijekom testa vrijeme učitavanja sadržaja iznosilo otprilike jednu sekundu (u usporedbi s četiri sekunde sa SATA SSD diskom ili 28 sekundi s HDD diskom).

Izvor: Samsung

Zahvaljujući arhitekturi s niskom energetskom potrošnjom Samsungov novodizajnirani kontroler znatno poboljšava energetsku učinkovitost SSD diska – do čak 50 posto u usporedbi sa SSD-diskom 980 PRO. Disk ima vanjski sloj od nikla na samom kontroleru kao i površinu za ravnomjernije raspršivanje topline.

Samsungova tehnologija Dynamic Thermal Guard jamči da će temperatura diska ostati unutar optimalnih granica. Verzija NVMe SSD-diska 990 PRO s tzv. heatsinkom (hladnjakom) pruža dodatnu razinu kontrole temperature, a njegova RGB svjetla doprinose elegantnom izgledu diska.