ANDROID TO NEMA

MOŽDA NISTE NITI ZNALI: Tapnite stražnju stranu svojeg iPhone

Autor Smartlife

iPhone logo na poleđini nije za ukras, ima nekoliko skrivenih funkcija

Izvor: Smartlife

Apple ima podužu listu malih, ali zgodnih opcija na svojim iPhone telefonima koje svakodnevne stvari mogu učiniti drastično lakšim i bržim. Takva je Back Tap opcija koja je kao skriveni, da ne kažemo tajni gumb ugrađen u Apple logotip na poleđini gotovo svakog novijeg iPhone telefona. Listu podržanih uređaja pronaći ćete u nastavku teksta.

Dakle, još s iOS 14 verzijom stigla je opcija koja omogućava dodatni iPhone gumb koji ima rijetko koji drugi telefon (sad to imaju i novi Pixel telefoni, ali samo za Snapchat).

Izvor: UNSPLASH / ZANA LATIF

Upoznajemo vas s Back Tap opcijom koja briše granicu između softvera i hardvera jer dodaje novi gumb na iPhone, a da to čak nije ni gumb - čuveni Apple logotip na svakom iPhone telefonu koji podržava Back Tap postaje interaktivan i omogućava da se koristi za neke od funkcija u samom meniju telefona.

Kako bi se aktivirala osjetljivost zadnjeg dijela telefona (površina oko Apple logotipa i nešto šire) potrebno je uključiti Back Tap u Settings meniju iPhone telefona pa u Accessibility meniju. Apple je naravno ciljao iPhone logotip kao mjesto tapkanja, ali je polje osjetljivo na komandu i nešto šire, što znači da će svaki korisnik naći način na koji ga želi koristiti - na logo ili oko njega, kako mu najviše odgovara.

Izvor: Apple

Na temelju pojedinih aplikacija i opcija telefona Back Tap ima dvostruki ili trostruki tap koji omogućava obavljanje neke od sistemskih funkcija, pokretanje aplikacija ili Apple servisa kao i bilo kojeg drugog menija, komande ili aplikacije prikazane u podužoj listi.

Na raspolaganju su i Siri buđenje, zaključavanje telefona, pomoćni meniji, prečice itd. Također, osim u Apple aplikacijama dvostruki i trostruki Back Tap mora biti podržan i od proizvođača aplikacije.

Back Tap, između ostalog, omogućava skrolanje stranicom, ScreenShot (snimku zaslona), pristupanje meniju notifikacija, brzo skakanje s aplikacije na aplikaciju u multitasking stilu, otvaranje Control Centra, brzo uključivanje neke dodatne opcije u aplikaciji ili igri i slično.

How to use Back Tap on iPhone | Apple Support
Izvor: Youtube

Apple iPhone Back Tap je odlična funkcija i kao što kaže popularna tiktokerka Eli "totalno koristite iPhone pogrešno, ako ne upotrebljavate Back Tap funkciju". Back Tap podržavaju iPhone 8 i svi noviji iPhone telefoni koji imaju instaliranu najmanje iOS 14 verziju operativnog sustava.

Apple iPhone Back Tap lista podržanih telefona:
• iPhone 8 serija
• iPhone X
• iPhone XS serija
• iPhone XR
• iPhone 11 serija
• iPhone 12 serija
• iPhone 13 serija

Back Tap radi i s (većinom) futrola tj. maski, čak i s onima koje za iPhone podržane uređaje služe kao punjač tj. mobilna baterija. Naravno da je Apple mislio i na sve koji nose iPhone u zaštitnoj maski ili futrolama. Android 11 je mogao imati sličnu opciju, ali je Google odustao od nje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI