DOBAR SAVJET

IZBJEGAVAJTE: Držanje laptopa na koljenima i u krevetu

Autor Smartlife

Ne zaboravite na održavanje prijenosnih računala

Izvor: Pexels

Rad od kuće znači i da poslove obavljamo s mjesta koja nisu uobičajena u uredima – iz fotelje, s kreveta pa možda čak i iz kade u kupaonici.

Ako često držite laptop na koljenima imajte na pameti da je loša cirkulacija zraka Ahilova peta (skoro) svakog prijenosnog računala - upravo takav način korištenja često dovodi do pregrijavanja komponenti.

Nije pametno niti držati laptop na krevetu, pokrivaču ili jastuku jer su u pitanju površine koje nisu dovoljno čvrste i ravne pa znatno otežavaju ventilaciju. Stalak za laptop bi u tim situacijama bio sasvim dobra alternativa stolu.

Izvor: Pixabay

Najvažnije je da niti jedan od otvora za cirkulaciju zraka nije blokiran. Oni se obično nalaze na bočnoj ili stražnjoj strani kućišta, ali neki modeli ih imaju i s donje strane. Zato je najbolje laptop držati na podignutoj površini kako se ti otvori ne bi blokirali.

Kako tvrde stručnjaci, za optimalan protok zraka i smanjenje šansi za pregrijavanje je također bitno da se laptop jednom mjesečno očisti od prašine. Ukoliko niste sigurni u to što radite bilo bi dobro taj zadatak povjeriti servisu.

Ukoliko ne želite razmišljati o protoku zraka i čišćenju prašine možete odabrati laptop koji uopće nema otvore za ventilaciju. Najpopularniji model te vrste je Apple Macbook Air s M1 ili M2 čipsetom.

Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI