IZ OCEANA U VENTILATOR

LATITUDE 5000: Održiva prijenosna računala

Autor Krunoslav Ćosić

Novi održivi materijali smanjuju negativan utjecaj na okoliš

Izvor: Dell Technologies

Dell je predstavio novu seriju prijenosnih računala - Latitude 5000 je najodrživija serija do sada zahvaljujući korištenju održivih materijala inkorporiranih u uređaje i ambalaže što će pomoći u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Na taj će se način rješavati rastući problemi vezani uz otpad i ograničenost resursa, a ne samo spasiti plastika koja bi u protivnom završila u svjetskim oceanima. Plastika je prikupljena s plaža, obale i blizine oceana te se koristi za kućište ventilatora. Osim komponenata računala i radnih stanica novo pakiranje sačinjeno je u od obnovljivih materijala te se u potpunosti može reciklirati.

Nastavak je to nedavno predstavljenog Dell Concepta Luna, ambicioznog prototipa koji istražuje revolucionarne dizajnerske ideje za manju upotrebu materijala i resursa tijekom proizvodnje i stvaranje više recikliranih materijala u opticaju. Novi pristup olakšat će kupnju kupcima koji pri kupnji prioritet sve više daju okolišu.

Kod Dell Latitude 5000 serije poklopac prijenosnog računala izrađen je od 71% recikliranih i obnovljivih materijala, uključujući bioplastiku na bazi drveća prerađenu iz industrije za proizvodnju papira (21%), reciklirana ugljična vlakna (20%) i recikliranu plastiku (30%) .

Izvor: Dell Technologies

Baza sustava izrađena je od obnovljenih ugljičnih vlakana (20%) i novih gumenih odbojnika na bio-bazi od ricinusovog ulja (39%). Ovaj obnovljivi materijal smanjuje ovisnost o materijalima na bazi nafte.

Nova ambalaža izrađena je od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala i 100% se može reciklirati. Kabeli za napajanje i papirnata dokumentacija smješteni su u papirnate vrećice umjesto u plastične dok je reciklirana valovita kutija za transport s unutarnjom ladicom izrađena od pulpe bambusa i šećerne trske iz održivih plantaža.

New Latitude Family: ExpressConnect
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI