7 NOVIH UREĐAJA

Novi Apple iPad, iPad mini, Watch serija 7 i iPhone 13 serija

Autor Krunoslav Ćosić

Tim Cook je predstavio novosti iz Applea, a novi iPhone 13 u prodaju stiže uskoro. Donosimo sve novosti i cijene

Izvor: Apple

Apple iPad

Novi Apple iPad uz čipset A13 je 20 posto brži od prethodnika. Ima 12 MP ultra wide kameru koja može detektirati ljude i automatski se prilagođava ljudima i njihovim pokretima. Može se podešavati temperatura boja na ekranu. Na tabletu iPadOS donosi nove widgete, novu multitasking kontrolu, brzo pisanje noteza. Dolazi u bijeloj i sivoj boji kućišta, a cijena za Apple iPad je 329 dolara dok se za 299 dolara može dobiti Education verzija.

Apple iPad mini

Poput velikog iPada, i novi Apple iPad mini podržava rad s olovkom Apple Pencil druge generacije kao i veći iPad. 8,3-inčni ekran nudi 500 nita svjetline te ima male rubove ekrana. Na vrhu je smješten Touch ID uz koji će se brzo tablet otključati.

Izvor: Apple

Donosi 40 posto brži procesor od prethodnika, a grafika je čak 80 posto brža. Podržava punjenje preko USB-C porta snagom od 20 W. Uz 5G iPad mini omogućuje brzine prijenosa podataka do 3,5 Gb/s u downloadu. Kamera na stražnjoj strani ima 12 megapiksela, auto fokus te otvor blende f/1.8. Prednja kamera nudi 12 megapiksela, uz 122 stupnjeva širinu koju snima. Stereo zvuk je podržan i odlično će doći prilikom gledanja filmova. Cijena za Apple iPad mini je 499 USD. Stiže u prodaju već sljedeći tjedan.

Apple Watch serija 7

Izvor: Apple

Novi pametni sat sad je veći, ima zakrivljen ekran na rubovima, a donosi i nove funkcionalnosti. Apple Watch serija 7 ima SOS opciju pa ako padnete s bicikla sat će to prepoznati i moći ćete poslati poruku za pomoć drugim osobama. 40 posto su tanji rubovi kućišta sata. Zakrivljeni ekran donosi 70 posto više svjetline.

Uz novi i veći ekran sad se mnoge funkcije mogu lakše koristiti, poruke se lakše čitaju na novom ekranu. Nudi i nove izglede početnog ekrana. Ovo je najotporniji sat iz Appleva do sada, podržava IP6X, vodootporan je, a baterija bi trebala trajati cijeli dan, uz 33 posto brže punjenje s novim bežičnim punjačem nego što nudi Apple Watch serija 6.

Izvor: Apple

Iz Applea ističu optimizirano sučelje. Apple Watch dostupan je u tri materijala - titanij, nehrđajući čelik i 100% reciklirani aluminij. Kućište od 100 posto recikliranog aluminija dolazi u 5 boja te nudi mnoge kombinacije dizajna.

Novost je podrška za pilates vježbe. Podržava grupne vježbe, a na ekranu tableta i iPhonea se mogu pratiti informacije i kakve rezultate postižu druge osobe pri bavljenju fitnesom. Za Apple Fitness+ uslugu plaća se pretplata. Cijena za Apple Watch serije 7 je 399 USD.

Apple iPhone 13 i iPhone 13 mini

Smanjili su dio oko prednje 12-megapikselne kamere tako da je sada ekran u tom dijelu veći. Koriste se mnogi reciklirani materijali u izradi nove iPhone 13 serije. Kod modela iPhone 13 mini i iPhone 13 je ekran 28 ekran posto svjetliji.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Novu seriju 13 pokreće novi čipset A15 Bionic na 5 nm tehnologiji, ima 15 milijardi tranzistora, uz 6 jezgri. 50 posto je brži procesor od konkurencije, kažu iz Applea, odnosno da je najbrži na svijetu. Uz 4 jezgre grafika je 30 posto brža nego kod konkurencije.

Cinematic način je novost koju nudi iPhone 13 uz automatsko izoštravanje detalja, stvarajući dinamične snimke. Održava zaključavanje auto fokusa i prati osobe koje označimo prilikom snimanja videa. 5G podržan, naravno. Dvostruka kamera nudi 12 megapiksela, uz glavni senzor i ultraširoki.

Izvor: Apple

Super Retina XDR ekran kod Apple iPhone 13 je dijagonale 6,1 inča, a kod iPhone 13 mini je dijagonala ekrana 5,4 inča. Oba modela imaju OLED ekran.

Baterija je svima bitna, a iz Applea poručuju da će na iPhone 13 mini za 1,5 sati duže trajati nego kod prethodnika iz serije iPhone 12, a 2,5 sati duže kod iPhone 13 nego kod iPhone 12. Poradili su i na privatnosti. Cijena za Apple iPhone 13 mini je 699 dolara, dok Apple iPhone 13 košta 799 USD. Dolaze u memorijskim verzijama sa 128 GB, 256 GB i 512 GB. U prodaji su od 24. rujna 2021.

Izvor: Apple

Apple iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro i 13 Pro Max imaju po tri kamere kao i prethodnici iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max. Dio oko kamere sada je 24 posto manji pa je samim time ekran veće površine. Iz Applea su najavili najveću zaštitu ekrana ikada. I veća baterija dolazi nego kod prethodnika.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Oba modela pokreće čipset A15 Bionic sa 6 jezgri. Novi je 5-jezgreni grafički procesor za 50 posto brži od prethodnika. Iz Applea kažu da iPhone 13 Pro ima najbržu grafiku u današnjim pametnim telefonima.

Super Retina XDR ekrani uz 1000 nita podržavaju Pro Motion osvježavanje ekrana od 10 do 120 Hz. Ugrađen je 5G čip, naravno. Baterija u novim iPhone 13 Pro modelima će imati najveće ikada trajanje – u modelu iPhone 13 Pro baterija omogućuje 1,5 sati rada duže nego kod iPhone 12 Pro, a kod modela iPhone 13 Pro Max je trajanje povećano za 2,5 sati u odnosu na prethodnika iPhone 13 Pro Max.

Oba modela, uz 128 GB, 256 GB i 512 GB dolaze i s 1 TB memorije. Ekran kod iPhone 13 Pro je dijagonale 6,1 inča, a kod iPhone 13 Pro Max je dijagonala 6,7 inča, u OLED tehnologiji.

Izvor: Apple

Stražnja kamera je trostruka, uz 12 megapiksela na telefoto, širokokutnoj i širokoj kameri, pri čemu glavna kamera nudi otvor blende f/1.5. Podržano je 3x optičko snimanje video filmova, a podržan je Cinematic način za video snimanje, poput filmske kamere. ProRes video je također novost na Pro i Pro Max modelima.

Apple iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max u prodaju stižu od 24. rujna, a prednarudžbe su moguće od 17. rujna.

Izvor: Apple

Izvor: Apple