ILEGALNE RADNJE

Apple izbrisao spornu aplikaciju, ali Google to nije uradio

Autor Smartlife

Jedna od najpopularnijih aplikacija za telefone ilegalno streama filmove i serije

Izvor: Wiko

Najveće opravdanje koje Apple ima kada je u pitanju kontroliranje sadržaja u App Store trgovini je održavanje usluge sigurnom za korištenje kako se korisnicima ne bi podvaljivale mobilne aplikacije sumnjivom sadržaja, sumnjivih namjera i nadzora korisnika.

Zbog toga postoje striktne kontrole, ručno ocjenjivanje aplikacija, a sve kako bi se jamčilo da su aplikacije legitimne. Ipak, nerijetko se događalo da sistem zakaže te da neka sporna aplikacija prođe rigorozne testove.

Upravo takav slučaj dogodio se s popularnom aplikacijom Zoshy+. Ova besplatna aplikacija brzo se našla na listi najpopularnijih App Store aplikacija, a u pitanju je poznata igra Sudoku. Bar se tako činilo na prvi pogled.

Ispostavilo se da ova besplatna aplikacija pruža drugačije iskustvo. Otkriveno je da je u pitanju streaming platforma koja besplatno i ilegalno omogućava korisniku gledanje najnovijih filmova i serija, uključujući i sadržaj s Apple TV-a.

9To5Mac prenosi da je ilegalni streaming servis zaista radio, ali da su korisnici morali proći nekoliko "rundi" s reklamama kako bi pokrenuli sadržaj. Kada se ova aplikacija instalira i pokrene prvi put pojavit će se korisničko sučelje igre Sudoku, što se slaže i s fotografijama te aplikacije na službenoj stranici App Store trgovine.

Nekoliko sekundi poslije sav sadržaj se zatim mijenja sa sučeljem browsera u kojem se mogu pronaći filmovi i serije. Funkcionalnost te aplikacije je na poprilično iznenađujućem nivou, a brzo se popela na vrh liste najpopularnijih aplikacija.

Kada izuzmete naporne reklame i činjenicu da je u pitanju gledanje ilegalnih sadržaja, aplikacija bi zaista mogla proći kao legitimni konkurent Netflixu. I društvene su mreže dodatno utjecale na popularnost ove aplikacije - ima više od 2,6 milijuna pregleda objava.

Nakon njezine sve veće popularnosti i eksponiranosti Apple je bio primoran aplikaciju ukloniti iz App Store trgovine. Zoshy aplikacija je dostupna u Googleovoj Play Store trgovini.