PORAŽAVAJUĆE!

RAŠIREN PROBLEM: Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja na internetu

Autor Krunoslav Ćosić

Više od 80 % ispitanika podupire otkrivanje zlostavljanje kroz poruke

Izvor: Google

Tema zlostavljanja najmlađih osoba na internetu provlači se već godinama, naročito zbog same prirode i zbog nemogućnosti da se djeca sama zaštite. Novo istraživanje Eurobarometra o borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, a koje prenosi Europska komisija, pokazuje poražavajuće rezultate.

Rezultati pokazuju kako velika većina Europljana, njih više od dvije trećine (73 %) smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu raširen ili vrlo raširen problem. Još je veći postotak, čak 92 % građana uključenih u ispitivanje, koji se slažu da su djeca sve izloženija riziku na internetu.

Gotovo svi ispitanici, njih 96 %, izjavilo je da je otkrivanje zlostavljanja djece važnije ili jednako važno kao pravo na privatnost na internetu dok samo 2 % ispitanika smatra da je pravo na privatnost na internetu važnije od mogućnosti otkrivanja zlostavljanja djece.

Izvor: Profimedia

Ističe se kako se širenje materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece na internetu zabrinjavajuće povećalo, kao i slučajevi tzv. mamljenja (groominga), koji su također zabrinjavajući. Većina ispitanika u Europskoj uniji, njih 82 %, slaže se kako roditeljska kontrola nije dovoljna za zaštitu djece na internetu.

Komisija je u svibnju 2022. predložila mjere za bolju zaštitu djece i, prema potrebi, ciljano otkrivanje zlostavljača. Upozoravaju ako predloženo zakonodavstvo neće biti na snazi do kolovoza 2024. privremena uredba EU-a prestaje važiti, zbog čega je nezakonito čak i dobrovoljno otkriti kriminalni sadržaj u porukama na internetu.

Kada im se predstavi ta mogućnost 78 % ispitanih Europljana obično podupire ili snažno podupire prijedlog Komisije za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece. Europljani podupiru otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu u komunikacijama kao što su poruke e-pošte i chat (87 %) i u prolazno šifriranim porukama (83 %).

Iz Europske komisije ističu da su predani u pronalasku trajnog rješenja za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na temelju Akta o digitalnim uslugama i u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.