SIGURNOST

METODE ZA ZAŠTITU PODATAKA Koliko su vaši pametni uređaji stvarno zaštićeni?

Autor Krunoslav Ćosić

Informacije se više ne nalaze toliko u papirnatom koliko u elektronskom obliku

Izvor: Samsung

Potencijalna meta različitih hakera ili cyber kriminalaca su informacije iz digitalnog svijeta. Istovremeno, razvija se i zaštita korisnika, njihovih podataka i informacija od značaja.

Upotreba pametnih telefona povećala se za nevjerojatnih 70%, za što su zaslužne moderne tehnologije, ubrzani tempo života te utjecaj još uvijek aktualnih epidemioloških okolnosti, Nadalje,
korištenje zdravstvenih usluga preko pametnih telefona povećalo se za nevjerojatnih 500%, a i digitalne transakcije doživjele su porast popularnosti od 50%.

Različite aplikacije zahtijevaju od korisnika da unese svoje osobne podatke koji u najgorem slučaju mogu biti zlouporabljeni ako zaštita nije na nivou. Prijetnja takvih cyber napada sve je veća i veća, zbog čega se više ne pitamo hoće li se takav napad dogoditi, nego – kada.

Izvor: Samsung

U suradnji s mnogobrojnim partnerima tvrtka Samsung neprestano unaprjeđuje već snažan sigurnosni sustav koji se bazira na softveru i hardveru, što uključuje sve od malog čipa do operativnog sustava pametnog telefona.

Velik napredak u tom segmentu ostvarila je tvrtka Google koja je još 2018. godine obnovila svoju politiku privatnosti te uvela pristupačnije upravljanje osobnim podatcima koji su povezani s Google servisima. Uz pomoć inovativnog čipa Google Titan M sigurnost na pametnim telefonima podignuta je na viši novo.

Android je osim učinkovitog postao i siguran operativni sustav pametnih telefona, a sigurnost uključuju i najnoviji pametni telefoni Samsung Galaxy A52s 5G te Galaxy Z Flip3 5G i Z Fold3 5G pa čak i najnoviji tableti poput Galaxy Tab S7 FE 5G.

Dodatna sigurnost dolazi i u obliku Google Play trgovine koja brine da korisnici uvijek preuzimaju uistinu certificirane, sigurne aplikacije.

Platforma Samsung Knox je od 2013. godine, s kontinuiranim pravovremenim ažuriranjima tijekom godina, nakon što je u početku bila platforma za korištenje u tvrtkama, vremenom napredovala u osobnu sigurnosnu platformu za pametne telefone s brojnim certifikatima koji potvrđuju snagu sigurnosti.

Izvor: Samsung

Najveća prednost ove platforme je zaštita koja djeluje u realnom vremenu. Podatci konstantno kruže našim uređajima, a hakeri su uvijek spremni za napad. Zato Samsung Knox nikad ne spava kako bi ste vi mogli mirno spavati znajući da su vaši podatci uvijek sigurni u svakom trenutku.

Knox platforma je 2020. godine dobila Global Mobile (GLOMO) nagradu kao najbolja sigurnosna platforma u svojoj kategoriji. Isti tako, Gartner's May platforma je nagrađena s visokom ocjenom 27 od 30 za razinu sigurnosti, a platforma je osvojila i nagradu Glomo 2020 za najbolju mobilnu inovaciju u građevinarstvu, najveću ocjenu 6+ za Evaluation Assurance Level.

Samsung je razvio i aplikacije koje dodatne štite osobne podatke te ih kategoriziraju unutar posebnih zaključanih baza. Tako Samsung Pay šifrira podatke o plaćanju i čuva ih u zasebnom digitalnom trezoru dok Samsung Health također može izolirati osobne i zdravstvene podatke.

Samsung Digital Key može na sigurniji, digitalni način otključati automobil dok Intelligent Wi-Fi analizira promet i upozorava na riskantne situacije, a moguće ga je aktivirati u Wi-Fi postavkama u bilo kojem trenutku.

Izvor: Samsung