NIJE ZGOREGA

PROVJERITE UZ OVE KODOVE: Ako sumnjate da vas netko prati

Autor Smartlife

Donosimo tajne kodove koje možete isprobati na svojem pametnom telefonu

Izvor: Kaspersky Lab

Lako možete provjeriti ima li netko upetljane prste po opcijama vašeg telefona te tako spriječite zloupotrebe. Znate i sami da vam netko može, dok spavate, pregledati telefon.

Naravno, postoje i oni koji će vas iskoristiti za financijske malverzacije koje su sve češće, iako živimo u 21. stoljeću i trebali bismo naučiti kako se zaštititi. Ali nismo svi to naučili.

Razlozi zašto neki od nas ništa nisu naučili su različiti, a najbrojniji je onaj - ma, neće se to meni dogoditi ili što mi može uzeti! ALI - ne samo što hoće baš vas nego vam ima što i uzeti. Podatak s telefona, podatak s društvenih mreža, slika s Instagram profila, video s Facebooka, poneka poruka iz neke od aplikacija koja vas špijunira i vaš digitalni identitet je spreman za prodaju na crnom tj. mračnom internetu.

Izvor: Shutterstock

I nemojte misliti da su ovo prazne priče jer jednom kad vam se dogodi krađa identiteta osjetit ćete svu gorčini kako i koliko netko zlonamjeran može biti, čak i ako vas nikad nije sreo ili čak niti ne zna tko ste vi.

Digitalnim lopovima nije bitno da li je korisnik iz Pakistana, SAD-a, Rumunjske, Srbije, Hrvatske, Velike Britanije ili Konga - cyber kriminalac sve posmatra kroz podatke i važni su samo oni koje će iskoristiti za svoje daljnje (zle) namjere za širenje adwarea, malwarea, virusa i drugih alata za "pecanje" neopreznih korisnika, iznudu putem ransomwarea ili direktnu krađu novca.

Zato, isprobajte sljedeće kodove na svojem telefonu i provjerite prati li vas netko. Neka to bude prvi korak na putu stjecanja vaše digitalne sigurnosti.

*#21#

Pomoću ovog koda u mogućnosti ste otkriti jesu li vaši pozivi, podaci, poruke i drugi sadržaji tj. servisi koje vaš operator omogućuje proslijeđeni na neku drugu adresu tj. broj. Na telefonu će se nakon 10-ak sekundi ispisati svi aktivni servisi i informacije o prosljeđivanju.

Prosljeđivanje je moguće izvršiti na svakom telefonu u nekom od menija, a da korisnik toga i nije svjestan i u ovom izborniku ćete vidjeti na koji broj ili adresu se koji od servisa prosljeđuje.

Izvor: Marko Čavić

Na svim stavkama bi trebalo pisati - Bez prosljeđivanja ili Nema prosljeđivanja.

Ovu opciju najčešće koriste partneri za provjeru ili roditelji kako bi kontrolirali djecu, ali na ovaj način je moguće otkriti podatke o kretanju, boravištu pa čak i financijskom stanju špijuniranog korisnika.

*#62#

Ovaj kod se tiče preusmjeravanja poziva kad ste nedostupni i trebao bi ili biti neaktiviran ili se pojaviti broj u međunarodnom formatu za Hrvatsku. Za svakog operatora je kod tj. broj za preusmjeravanje drugačiji, ali bi u Hrvatskoj trebao broj početi s +3859X, pri čemu će X biti zamijenjen s nekim brojevima, u ovisnosti kod kojeg operatora imate uslugu.

Kako biste prekinuli svako preusmjeravanje poziva idite u Pozivi / Postavke poziva / Dodatne usluge / Preusmjeravanje poziva / Glasovni pozivi i tu isključite sva preusmjeravanja. Istu stvar uradite i za Video pozive.

Izvor: Marko Čavić

##002#

Ovaj kod automatski poništava sva preusmjeravanja svih poziva i dobro ga je utipkati s vremena na vrijeme kako biste provjerili je li sve kako treba, a posebno ako putujete u inozemstvo kako bi se isključila svaka mogućnost naplate poziva i zloupotreba.

*#06#

IMEI kod vam je vjerojatno poznat, ali znate li kad vam je točno potreban i koliko vam može biti od pomoći? Ovaj broj je identitet vašeg telefona pomoću kojeg se raspoznaje u svijetu mobilnih telefona i on vam je neophodan ako vam netko ukrade telefon, izgubite ga i želite locirati telefon samostalno ili pomoću državnih institucija.

Izvor: Shutterstock

Ovaj broj nalazi se i na kutiji telefona. Ako ju niste sačuvali napravite screenshot svog IMEI broja i odložite ga na neko sigurno mjesto, u cloud servis u koji imate povjerenja i potražite ga kad vam ustreba.

IMEI broj uređaja ostaje isti čak i kada se ubaci nova SIM kartica i čak i tada ga je moguće locirati i pronaći s velikom točnošću. Ovaj broj također otkriva i koji točno telefon koristite i koje su njegove specifikacije. Ukoliko imate dual SIM telefon prikazat će vam se dva IMEI broja, a uz njih se prikazuje i tzv. SN oznaka koja dopunjuje informacije o vašem telefonu, proizvođaču i drugim stvarima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI