SMB TVRTKE

NA METI SU MALE I SREDNJE TVRTKE Kibernetički kriminal je u 'trendu'

Autor Krunoslav Ćosić

Tijekom prve polovice ove godine čak 4 od 5 organizacija iskusilo je napad na sustav kibernetičke sigurnosti

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Trendovi kibernetičkih napada tijekom prvih šest mjeseci ove godine, prema Acronisovom izvješću, pokazuju da su mala i srednje velika poduzeća (SMB) posebno ugrožena. Napad na sustav kibernetičke sigurnosti posljedica je ranjivosti u njihovom ekosustavu dobavljača trećih strana.

Prosječna ransomware otkupnina je u prvoj polovici 2021. godine porasla za 33%, odnosno, na više od 100.000 USD. Ovi iznosi ogromna su financijska šteta za bilo koju tvrtku, a za većinu malih i srednjih poduzeća mogu značiti i kraj poslovanja.

Najnovije Acronisovo Izvješće o kibernetičkim prijetnjama, primjere najčešćih prijetnji i najjednostavnije načine zaštite putem objedinjenog rješenja Zebra Marketplace predstavio je Zebra Systems.

Izvor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Izvješće o kibernetičkim prijetnjama donosi sljedeće glavne zaključke:

  • Koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi privukli neoprezne korisnike da kliknu na maliciozne privitke ili poveznice, količina phishing e-poruka porasla je za 62% u drugom tromjesečju u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021., a 94% zlonamjernog softvera isporučuje se putem e-pošte. U istom razdoblju Acronis je blokirao više od 393.000 phishing i malicioznih URL poveznica za svoje klijente.

• U 2020. su procurili podaci 1300 žrtava ransomwarea, a tijekom prve polovice 2021. već je objavljeno više od 1100 slučajeva curenja podataka - što u godini dana predstavlja povećanje od 70%.

• Rad na daljinu uobičajen je modus većeg broja tvrtki - dvije trećine udaljenih radnika sad koristi poslovne uređaje za osobne potrebe, a osobne kućne uređaje za poslovne aktivnosti. Napadači su se usredotočili na udaljene radnike, a Acronis je zabilježio dvostruko više globalnih kibernetičkih napada, s 300% povećanjem brute force napada na udaljene strojeve putem RDP-a.

Nebojša Stankić
Izvor: Zebra Systems

Ransomware napadi, phishing e-mail napadi te DDoS napadi tri su najveće prijetnje za male i srednje velike tvrtke u Hrvatskoj i regiji u 2021. godini, smatra Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Europu.

Zebrino sveobuhvatno rješenje Zebra Marketplace rješenje je za male i srednje velike tvrtke koje mogu brzo pokrenuti vlastite IT usluge - bez ugovora, obaveza ili čekanja, a proizvodi se mogu isprobati besplatno u razdoblju od 30 dana.