NIŠTA NE BRINITE

HLADNO PIĆE NA PLAŽI Ovakav suncobran još niste vidjeli

Autor Krunoslav Ćosić

Uz visoku tehnologiju ovo nije uobičajeni suncobran koji vas samo štiti od sunca. Ovaj nudi i dodatne mogućnosti, itekako poželjne na plaži

Izvor: Profimedia

Dolazi li kraj prijenosnim hladnjacima u kojima se na plažu nosi piće i hrana? Sudeći po ovom visokotehnološkom suncobranu, to bi mogao biti izgledan scenarij.

Suncobran koristi solarne panele iz kojih se zatim električnom energijom napajaju mini hladnjaci za hlađenje pića i hrane. Visokotehnološki suncobran (ili kišobran) koristi sunčevu energiju za održavanje hladnjaka, čime će biti i ugodnije ležanje na plaži, a i sunce će vam više odgovarati.

Izvor: Profimedia

Sklopive fotonaponske solarne ploče nalaze se na suncobranu za koji je baš takav zahtjev propisao talijanski brand sladoleda i smrznutih slastica Sammontana, a osmislila ih je međunarodna tvrtka za dizajn i inovacije CRA-Carlo Ratti Associati, u čemu je svoj udio imao i arhitekt Italo Rota.

Američki profesor Chuck Hoberman također je sudjelovao u ovom projektu, a specijalizirao se za „transformabilni“ dizajn. Inspiracija za sklopivi fotonaponski sklop dolazi iz zrakoplovnih tehnologija za proizvodnju energije.

Prvi prototipovi solarnih suncobrana za plažu bit će predstavljeni u Milanu već od 12. lipnja. Održivi suncobran idealan je za prodajna mjesta za sladoled na plažama na kojima je problem dovesti električnu energiju, ali i za razna odmarališta te mnoge druge prilike.