ŠTO KAŽETE NA OVO?

IAKO SE ČINI NA PRVI POGLED Ovo nije obična nadstrešnica za autobus

Autori Krunoslav Ćosić autobus

U roku od samo nekoliko sekundi filtrira zagađeni gradski zrak

Izvor: Profimedia

Nadstrešnice za autobuse služe zaštiti od vjetra, kiše, snijega i sunca, a uskoro bi nas mogle štititi i od raznih bakterija i virusa. Predstavljamo visokotehnološku nadstrešnicu.

Zahvaljujući tvrtki za inovacije Sino Inno Lab iz Hong Konga i arhitektonskoj tvrtki Arup zagađeni gradski zrak se uz visoku tehnologiju filtrira te se tako ubijaju bakterije i virusi u roku od samo nekoliko sekundi.

Nadstrešnica naziva CAPS 2.0, nastala prema prototipu razvijenom 2015. godine, uklanja i alergene u zraku, ubija gljivice, a već je spremna za komercijalnu prodaju širom svijeta. Uređaj u nadstrešnici uvlači zagađeni zrak iz okoline, stvarajući nevidljivu zračnu zavjesu na donjoj strani. Istodobno se u tom prostoru stvaraju zračne struje koje pročišćavaju zrak.

Prikupljeni zagađeni zrak se interno pročišćava pomoću sredstva za dezinfekciju zraka i multi-HEPA filtera, pri čemu se uklanjaju štetne čestice, a uklanja se i koronavirus.

Iz tvrtke Sino Inno Lab kažu da njihov patentirani sustav dokazano za pola smanjuje izloženost zagađenju, uklanja 99,95% alergena u zraku te u roku od nekoliko sekundi ubija viruse, bakterije i gljivice. Fotografija koju smo objavili je render te pokazuje kako bi to izgledalo na ulicama Londona.