Pametni gradovi

5G NA 6 GHZ Evo zašto bi 5G morao koristiti ovu frekvenciju za rad

Autor Smartlife

Frekvencija od 6 GHz je bitna za stabilnost mreža, smatra GSMA

Izvor: Profimedia

Asocijacija GSMA priopćila je, zajedno s kompanijama Ericsson, Huawei, Nokia i ZTE, detaljne navode o značaju frekvencije od 6 GHz za 5G mreže čija budućnost može biti ugrožena na globalnom nivou ukoliko se vlade ne usuglase o licenciranju frekvencije na 6 GHz.

“Postizanje pune brzine i mogućnosti 5G mreže ovise o pristupu spektru srednjeg opsega i frekvenciji od 6 GHz. Usprkos tome, stavovi vlada se razlikuju“, ističu u GSMA, krovnoj organizaciji koja propisuje standarde za mobilnu telefoniju već nekoliko desetljeća.

Izvor: Stefan Stojanović

5G na 5 GHz bitan je za telekom operatore i stabilnost mreža, tako ali i za brži internet te veći kapacitet neophodan za pametne gradove, transport i tvornice. Iz asocijacije kažu da će Kina koristiti svih 1200 megaherca u širini od 6 GHz za 5G mrežu. Europa je podijelila širinu, pri čemu se gornji dio razmatra za 5G i novih 500 megaherca koji će biti dostupni za Wi-Fi mrežu. Afrika i dijelovi Bliskog Istoka zauzimaju sličan pristup.

S druge strane, krajnost su Sjedinjene Američke Države i veći dio Latinske Amerike koji su donijeli odluku da ovi vrijedni resursi neće biti dostupni za 5G mrežu, ali će biti ponuđeni za korištenje Wi-Fi i drugih nelicenciranih tehnologija.

Izvor: Stefan Stojanović

“5G mreža ima potencijal da poveća svjetski BDP za 2,2 tisuće milijardi dolara. Međutim, postoji prijetnja za ovaj rast ako frekvencija od 6 GHz ne bude dostupna za 5G mrežu. Jasnoća i sigurnost su neophodni za poticanje masovnih, dugoročnih ulaganja u ovu kritičnu infrastrukturu“, izjavio je John Giusti, glavni regulatorni direktor asocijacije GSMA.

Frekvencija od 6 GHz je neophodna ne samo za telekomunikacijske operatere, koji bi time mogli osigurati stabilnu i pristupačnu mrežu, već i zato što omogućuje brži internet, kao i kapacitete koji su neophodni za pametne gradove, transport i tvornice. Procjenjuje se da su za 5G mrežu potrebno dva gigaherca srednjofrekvencijskog spektra tijekom sljedećeg desetljeća kako bi se iskoristio puni potencijal.