digitalno upravljanje

GRAD BOROVA: Održivo i poticajno okruženje

Autor Davor Dakić

Baguio City želi biti prvi pametni grad na Filipinima

Izvor: Opengovasia

Pandemija je bila katalizator i akcelerator inovacija, posebno digitalnog tipa. Na Filipinima to predstavlja Baguio City, s ciljem izgradnje prvog pametnog grada u toj zemlji. Baguio, na filipinskom otoku Luzon, planinski je grad sa sveučilištima i odmaralištima koji se često naziva i "Gradom borova".

Cilj je stvoriti održivo i poticajno okruženje koje će promicati ekonomsku stabilnost i osigurati opću dobrobit građana, prenosi Opengovasia.

“Zamišljam Baguio kao pametan grad u kojem se različite vrste elektroničkih metoda koriste za upravljanje imovinom, resursima ljetne prijestolnice i za pružanje još učinkovitijih i djelotvornijih usluga javnosti,” rekao je gradonačelnik Magalong.

Uložili su u tehnologiju za digitalno upravljanje, prate gustoću prometnih gužvi i predviđanje vremenske prognoze u stvarnom vremenu. Angažirani su u stvaranju svog Integriranog zapovjednog i kontrolnog centra.

Izvor: Profimedia

Gradonačelnik je rekao da je uvjeren da će sudjelovanje međunarodne organizacije pomoći gradu da ostvari svoj cilj digitalnog upravljanja gdje građani mogu sudjelovati u "beskontaktnim" transakcijama s vladom i još mnogo toga.

Istovremeno, pametni gradovi više nisu vizija budućnosti jer su oni već ovdje i sada, a Baguio City predvodi ovu inicijativu na Filipinima te uz to žele biti ne samo pametan nego i siguran i napredan grad.

Ulaganja u tehnologiju poboljšat će javne usluge i upravljanje, ali pravi pametni grad mora imati sposobnost prikupljanja podataka i korištenja uvida za učinkovito upravljanje imovinom, resursima i uslugama.

Planirani integrirani zapovjedni i kontrolni centar služit će kao središte za praćenje grada Baguio kako bi koordinirano upravljali policija, vatrogasne službe, odjel za zdravstvo i hitnu medicinsku pomoć.

Izvor: Shutterstock

Baguio će instalirati holističku i integriranu platformu Smart City koja uključuje zapovjedni i kontrolni centar, integriranu komunikacijsku platformu (ICP), sustav upravljanja video zapisima (VMS) s video analitikom, računalno potpomognutu dispečeriju (CAD) i geografski informacijski sustav ( GIS) i analitiku velikih podataka.

Moći će pomno pratiti incidente u zajednici i reagirati na njih poboljšavajući mir, red i sigurnost za svoje građane. Baguio City će također moći bolje upravljati i odgovarati na pritužbe i povratne informacije građana s integracijom svoje aplikacije Smart City koja je pokrenuta ranije ove godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI