KAZNE ZA NEŠUTNJU

POČINJE IZBORNA ŠUTNJA Počinje i slanje SMS poruka (odnosno kršenje izborne šutnje)

Autor Krunoslav Ćosić

S petka na subotu, točno u ponoć, počinje predizborna šutnja. Neki ipak neće šutjeti, svoje misli slat će (vam) SMS porukama. Ali, za to je propisana novčana kazna. Donosimo kompletan vodič za lokalne izbore

Izvor: Profimedia

Redovni lokalni izbori članova predstavničkih tijela jedinica te izbori općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika održavaju se istodobno, treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine. Ove godine to je u nedjelju 16. svibnja 2021. Sljedeći lokalni izbori u Hrvatskoj održavaju se 18. svibnja 2025. godine.

Izvor: Profimedia

Izborna šutnja počinje 24 sata prije dana održavanja izbora - protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora; dakle u nedjelju u 19 sati. Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Ali, SMS poruke, koje mnogi više niti ne koriste za komunikaciju, postaju kanal kroz koji se jednostavno i sigurno može nastaviti s propagandom. I dok za WhatsApp i druge instant poruke morate imati aktivan podatkovni promet (putem mobilne ili Wi-Fi mreže), za SMS poruke vam treba samo jedna crtica GSM signala.

I kroz e-mail korespondenciju se šalju promidžbene poruke kao i telefonskim pozivima, ali i kroz razne druge kanale (Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, Signal, Telegram…).

Izvor: Profimedia

Ukoliko netko odluči prekršiti izbornu šutnju, za povredu je propisana sankcija, a prekršaj se kažnjava novčanom kaznom, pri čemu optužni prijedlog za navedene prekršaje podnosi nadležno izborno povjerenstvo:

• od 3.000,00 kuna – fizička osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – kandidat na izborima
• od 100.000,00 do 500.000,00 kuna – pravna osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Za kršenje predizborne šutnje prijaviti se može u Državno izborno povjerenstvo, Visoka 15,10000 Zagreb, zatim telefonski na brojeve +385 1 4569-712, +385 1 4569-713, faksom na brojeve +385 1 6303-509, +385 1 4569-781 te putem e-maila dip@izbori.hr. Predlažemo da napravite snimku zaslona telefona (screenshot), kako biste imali dokaz, te dokaz pošaljite uz prijavu.

Primjer promidžbene SMS poruke (dio informacija je naknadno izbrisan)
Izvor: Krunoslav Ćosić

Za zlonamjerne pozive, SMS ili MMS poruke javite se svom telekom operatoru. Zakon o elektroničkim komunikacijama, članak 105., propisuje da korisnik u navedenom slučaju mora podnijeti pisanu prijavu operatoru u kojoj će navesti vrijeme zaprimanja zlonamjerne komunikacije. Operator nakon što utvrdi sve potrebne činjenice ima obvezu proslijediti prijavu nadležnoj policijskoj upravi na daljnje postupanje.

Za neželjene promidžbene SMS i MMS poruke javite se HAKOM-u na adresu e-pošte: nezeljeni.sms@hakom.hr. Svoj broj telefona možete prijaviti u registar „ne zovi“. Ukoliko i nakon upisa broja u registar primate dolazne pozive, možete se obratiti Državnom inspektoratu koji je nadležan za navedeno područje.

U nedjelju 16. svibnja glasovati možete od 7 do 19 sati, a ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati omogućit će mu se glasovanje i nakon 19:00 sati. Ne znate li gdje se nalazi vaše biračko mjesto, a koristite servis eGrađani, od Ministarstva pravosuđa i uprave dobit ćete poruku svoj korisnički pretinac. U poruci će pisati broj biračkog mjesta, naziv i adresa.

Izvor: eGrađani

Na biračko mjesto ponesite identifikacijski dokument, a to može biti osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

Za razliku od parlamentarnih izbora, na lokalnim izborima vrijedi pravilo da birači mogu glasovati samo u svom mjestu prebivališta te nije moguće glasovanje u nekom drugom mjestu izvan mjesta prebivališta, bilo na području Republike Hrvatske, bilo u inozemstvu.

Koga sve biramo ovisi o broju stanovnika grada i županije:

• u županiji koja ima više od 250.000 stanovnika i gradu koji ima više od 100.000 stanovnika župan i gradonačelnik imaju dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima. U Zagrebu biramo članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba - predstavnička tijela jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike - nositelje izvršne vlasti u jedinicama
• u županiji koja ima do 250.000 stanovnika, gradu i općini koji imaju više od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije, župan i gradonačelnik odnosno općinski načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima
• u pojedinim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda hrvatskog naroda.

Izvor: Shutterstock

Kako se obavlja glasovanje?

• osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem
• za članove predstavničkih tijela zaokružite redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje
• za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika kada se uz kandidata bira i njegov zamjenik, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata
• za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda, glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje.