Pametna uprava

NOVA PRAVILA: Smanjenje, ponovna uporaba i recikliranje ambalaže

Autor Davor Dakić

Svaki Europljanin godišnje proizvede gotovo 190 kg ambalažnog otpada

Izvor: Stefan Schweihofer, Pixabay

Europski parlament zalaže se za manje nepotrebne ambalaže i otpada te žele zabraniti „vječne kemikalije” u pakiranju hrane. Planiraju to kroz revidirana pravila za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže kako bi se riješio problem stalnog rasta otpada i potaknula ponovna uporaba i recikliranje.

Zastupnici su odobrili izvješće koje predstavlja mandat Parlamenta za pregovore s vladama EU-a, s 426 glasova za, 125 protiv i 74 suzdržanih. Osim općih ciljeva smanjenja ambalaže predloženih u uredbi (5 % do 2030., 10 % do 2035. i 15 % do 2040.) zastupnici žele postaviti posebne ciljeve za smanjenje plastične ambalaže (10 % do 2030., 15 % do 2035. i 20 % do 2040.).

Cilj im je zabraniti prodaju vrlo laganih plastičnih vrećica (manje od 15 mikrona), osim ako je to potrebno zbog higijenskih razloga ili je predviđeno kao primarna ambalaža za hranu u rasutom stanju. Predlažu i da se znatno ograniči upotreba određenih oblika ambalaže za jednokratnu uporabu kao što su hotelska minijaturna pakiranja za toaletne proizvode te omotači za kofere u zračnim lukama.

Izvor: Ahmad Ardity, Pixabay

Kako bi se spriječili štetni učinci na zdravlje zastupnici traže zabranu uporabe takozvanih „vječnih kemikalija” (perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS-ovi) i bisfenola A u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom.

Zastupnici nastoje pojasniti zahtjeve za ponovnu uporabu ili ponovno punjenje ambalaže. Krajnji distributeri pića i hrane za hranu u sektoru pripreme i posluživanja hrane, kao što su hoteli, restorani i kafići, trebali bi potrošačima omogućiti da donesu vlastitu posudu.

Novim se pravilima zahtijeva da se sva ambalaža može reciklirati i da mora ispunjavati stroge kriterije koji će se definirati u okviru sekundarnog zakonodavstva. Predviđena su određena privremena izuzeća, primjerice za pakiranje hrane izrađene od drva i voska.

Izvjestiteljica Frédérique Ries (Renew, Belgija) izjavila je: „Parlament šalje snažnu poruku u korist potpune reforme tržišta ambalaže i ambalažnog otpada u EU-u. To je zakonodavstvo ključno za europsku konkurentnost i inovacije, a njime se ekološke ambicije usklađuju s industrijskom stvarnošću. Učinkovitim politikama ponovne uporabe i recikliranja jamčimo da je ambalaža sigurna za potrošače budući da smo predvidjeli zabranu štetnih kemikalija u prehrambenim pakiranjima, posebno PFAS-ove.”

Nakon što Vijeće donese svoje stajalište Europski parlament je spreman započeti razgovore s nacionalnim vladama o konačnom obliku zakona.