PRATI SE NVIDIA

EUROPSKA KOMISIJA: Istražuje navodnu zlouporabu AI čipova

Autor Davor Dakić

I francuske su vlasti također počele s istragom o zolupotrebama

Izvor: ARM

Europska komisija je otvorila ranu fazu istrage o navodnom anti-konkurentnom ponašanju na tržištu AI čipova, segmentu kojim trenutno dominira Nvidia. Kako izvještava Bloomberg, Europska komisija analizira potencijalne prakse protiv tržišnog natjecanja na tržištu GPU-a, koji se koriste za treniranje velikih jezičnih modela i drugog AI softvera uz igranje, prenosi Mobile World Live.

Dosadašnja istraga uključuje neformalno prikupljanje mišljenja o navodnoj zloupotrebi, na temelju čega će se odlučiti o potrebi buduće intervencije. Službena istraga mogla bi dovesti do toga da se tvrtka koja je proglašena krivom za prekršaje suoči s kaznama od čak 10 posto globalnog godišnjeg prihoda i nalogom da promijeni poslovne modele.

Izvor: ARM

Nvidia je bila glavni dobitnik generativnog procvata AI-ja navodeći da je potražnja za silicijem koji podržava AI bila faktor za 101-postotni godišnji rast prihoda na 13,5 milijardi dolara u drugom fiskalnom tromjesečju 2024. (zaključno s 30. srpnjem 2023).

Predviđa se prihod od 16 milijardi dolara u sljedećem kvartalu. Međutim, tvrtka sada počinje privlačiti pažnju EU regulatora.

Uz EC, Bloomberg je izvijestio da su francuske vlasti također počele intervjuirati tržišne igrače o Nvidiji, fokusirajući se na njenu politiku cijena. Francuska tijela za tržišno natjecanje prošli su tjedan izvršila raciju u uredima Nvidije zbog tvrdnji o praksi protiv tržišnog natjecanja u sektoru grafičkih kartica, izvijestio je The Wall Street Journal.