Pametna uprava

ZAKON O ČIPOVIMA: EU konačno odlučila uložiti veliki novac

Autor Ivan Vukić

Zemlje potpisuju za pristanak za početak velike proizvodnje čipova

Izvor: Pixabay

Zakon o čipovima Europske unije (EU) dobio je konačno odobrenje predstavnika država članica. Regulativa bi trebala osloboditi 43 milijarde eura financiranja i ojačati poziciju regije na globalnom tržištu poluvodiča.

U priopćenju je Europsko vijeće otkrilo da je dalo konačno odobrenje, što je bila posljednja faza u dugotrajnom procesu donošenja odluka, piše Mobile World Live. Konačni dokument sada će se potpisati u Europskom parlamentu, koji je već dao odobrenje prije nego što ubrzo nakon toga stupi na snagu.

Izvor: ARM

Od 43 milijarde eura za koje se očekuje da će biti oslobođeni zakonodavstvom i povezanim programom, 3,3 milijarde eura trebalo bi doći izravno iz proračuna EU-a. Akt je izvorno osmislila Europska komisija u veljači 2022. kao pokušaj poticanja industrije poluvodiča unutar EU-a stvaranjem uvjeta za lokalnu industrijsku bazu.

To uključuje privlačenje ulaganja, promicanje istraživanja i ono što je Europsko vijeće opisalo kao pripremu kontinenta za "svaku buduću krizu s čipovima". Time se želi izbjeći velika ovisnost o čipovima koji dolaze s drugih kontinenata, a Europa je to jako dobro osjetila kroz nedostatak čipova, čime su pogođene mnoge industrije poput automobilske, zbog čega je bilo i zatvaranja pogona na nekoliko mjeseci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI