Pametna uprava

'Treba zabraniti uništavanje neprodanog tekstila i elektroničke opreme'

Autor Krunoslav Ćosić

Zahtijeva se ekološki dizajn, kroz ekološki prihvatljivije i energetski učinkovitije proizvode

Izvor: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski parlament priprema novi zakon koji će proizvode u EU-u učiniti održivijima. Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili izvješće koje je pripremio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o reviziji EU-ovog okvira za ekološki dizajn održivih proizvoda, sa 473 glasa za, 110 protiv i 69 suzdržanih.

Kako bi se osigurao duži životni vijek proizvoda i bolje informirani potrošači jačat će se razne mjere. Životni vijek proizvoda ne bi trebao biti ograničen značajkama dizajna. Ažuriranja softvera, potrošni materijal (npr. spremnici s tintom, žarulje, jastučići za kavu), rezervni dijelovi i dodaci moraju potrošačima biti dostupni tijekom odgovarajućeg razdoblja.

Izvor: pavel sevruykov / Panthermedia / Profimedia

Nova „putovnica proizvodasadržavat će točne i ažurne informacije kako bi se povećala transparentnost i omogućilo potrošačima da donose informirane odluke o kupnji. U tekstu se od Europske komisije traži da se u nadolazećim mjerama ekodizajna, kao što su željezo, čelik, aluminij, tekstil, namještaj, gume, deterdženti, boje, maziva i kemikalije, dadne prioritet postavljanju zahtjeva održivosti za brojne grupe proizvoda.

Zastupnici Europskog parlamenta zalažu se za usvajanje posebne zabrane uništavanja neprodanog tekstila te električne i elektroničke opreme. Održivi proizvodi postat će norma omogućujući potrošačima da uštede energiju, olakšaju popravke i donesu pametne ekološke odluke kada kupuju, čime će dugoročno uštedjeti sebi novac.