CIVILNA ZAŠTITA

SRUUK SUSTAV: U subotu ćemo svi u Hrvatskoj dobiti SMS poruku

Autor Krunoslav Ćosić

Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Izvor: Pixabay

SRUUK će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj, najavljeno je danas u Zagrebu na predstavljanju sustava čija je vrijednost 8.361.000 milijuna eura.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) predstavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović. Ovo je jedinstveni alat kojim će se po prvi put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Davor Božinović
Izvor: Krunoslav Ćosić

Sustav je razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

U subotu ćemo svi u Hrvatskoj dobiti SMS poruku u kojoj će se testirati funkcionalnost sustava hitnih upozorenja kako bi se građane upozorilo na neke od opasnosti, poput ovih na dvije fotografije.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ako se nešto dogodi poruka će biti poslana samo korisnicima na tom području, a možete se prijaviti i za razne druge načine primanja obavijesti (Viber, npr.). Na taj se način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

Pošiljatelj SMS poruke za područje cijele Republike Hrvatske bit će HR112ALERT, uz sljedeći sadržaj: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“

Izvor: Krunoslav Ćosić



Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske kao i posjetitelji u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz obavijest o opasnostima koje prijete poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

Korisnici se na javnom SRUUK portalu mogu registrirati za primanje poruka i putem e-maila, mobilne aplikacije, Facebooka, Twittera, Instagrama, Vibera…

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI