Pametna uprava

EUROPSKI PARLAMENT: Dizajniranje proizvoda ograničena trajanja ne bi smjelo biti dopušteno

Parlament je glasao za održive, trajnije proizvode i protiv manipulativnog zelenog marketinga

Izvor: Pixabay

Zastupnici Europskog parlamenta su podržali prijedlog direktive kako bi poboljšali označivanje i trajanje proizvoda te suzbili obmanjujuće tvrdnje. S 544 glasa za, 18 protiv i 17 suzdržanih zastupnici su na plenarnoj sjednici podržali prijedlog nove direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Njome se želi pomoći potrošačima da donose ekološki prihvatljive odluke te potaknuti proizvođače da nude trajnije i održivije proizvode.

Europski parlament, kako bi proizvodi trajali dulje, želi zabraniti proizvode sa značajkama kojima se ograničava trajanje ili omogućava prijevremeni kvar proizvoda. Proizvođači ne bi smjeli ograničiti funkcioniranje proizvoda u slučaju upotrebe potrošnog materijala, rezervnih dijelova i dodataka (primjerice, punjači ili ulošci s tintom za pisače) drugih proizvođača.

Parlament želi pomoći potrošačima pri odabiru trajnijih proizvoda koji se mogu popraviti te ih želi informirati prije kupnje o ograničenjima kod popravka proizvoda. Uz to, zastupnici su predložili novu jamstvenu oznaku kojom se daju informacije ne samo o trajanju zakonskog jamstva nego i o trajanju mogućeg produljenog jamstva koje nude proizvođači. Time će se istaknuti visokokvalitetni proizvodi te potaknuti proizvođači da se usredotoče na dulje trajanje proizvoda.ž

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Želi se zabraniti obmanjujuće oglase i opće tvrdnje o prihvatljivosti proizvoda za okoliš. Odobrenim pregovaračkim stajalištem Parlamenta predviđa se zabrana korištenja općih tvrdnji o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kao što su „ekološki prihvatljiv”, „prirodan”, „biorazgradiv”, „klimatski neutralan” ili „eko” ako nisu popraćene detaljnim dokazima.

Žele se zabraniti i izjave o prihvatljivosti proizvoda za okoliš koje se temelje samo na sustavima kompenzacije za emisije ugljika. Ostale obmanjujuće prakse poput tvrdnje o čitavom proizvodu koja zapravo vrijedi samo za jedan njegov dio ili tvrdnje o trajanju ili maksimalnom intenzitetu korištenja proizvoda koja nije istinita također će biti zabranjene.

Kako bi pojednostavnili informacije o proizvodu zastupnici su predvidjeli da budu dopuštene samo oznake održivosti koje se temelje na službenim programima certificiranja ili su ih utvrdila javna tijela.

Izvor: Europski parlament

Nakon glasanja izvjestiteljica Biljana Borzan (S&D, Hrvatska) izjavila je: „Proizvođači više neće zarađivati od proizvoda koji se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Uz to, potrošačima će morati pružiti jasne informacije o mogućnostima i troškovima popravka. Oznake proizvoda pružit će im informacije o tome koji proizvodi imaju duži rok trajanja, a proizvođači trajnijih proizvoda ostvarit će dobit. Stat ćemo na kraj lažnim tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš jer će biti dopuštene samo one koje su utemeljene i certificirane.”

Vijeće EU-a je 3. svibnja usvojilo pregovaračko stajalište tako da pregovori između Parlamenta i država članica o konačnoj verziji direktive mogu uskoro započeti. Predložena direktiva dio je prvog paketa za kružno gospodarstvo koji uključuje i Uredbu o ekološkom dizajnu, Uredbu o građevnim proizvodima i izvješće o vlastitoj inicijativi „Strategija EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode”. Njome se otvara put za novu direktivu o tvrdnjama o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kojom će se dodatno odrediti uvjeti njihova korištenja.

Usvajanjem tog zakonodavstva Parlament odgovara na očekivanja građana u pogledu održive potrošnje, ambalaže i proizvodnje kao i održivog rasta i inovacija, kako je navedeno u prijedlozima 5.(1.), 7., 10. te 11. (2.) zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI