Chips for Europe

EUROPSKA UNIJA: Podržava plan za čipove vrijedan više milijardi eura

Autor Davor Dakić

Političari u domaću proizvodnju čipova planiraju ulaganje od 43 milijarde eura

Izvor: Shutterstock

Europski parlament i Europsko vijeće postigli su privremeni sporazum o regulaciji namijenjenoj povećanju proizvodnje poluvodiča. Postignuti su kompromisi kako bi se krenulo naprijed sa shemom koju je Europska komisija zacrtala početkom 2022.

Međutim, takozvani Zakon o čipovima još uvijek ima nekoliko formalnih regulatornih koraka prije nego što se provede, piše Mobile World Live. Pravila navedena u Zakonu imaju za cilj stvoriti uvjete za povećanje europske industrijske baze za poluvodiče, s krajnjim ciljem da se globalni tržišni udio EU-a poveća na najmanje 20 posto do 2030. godine. Kada je potez bio prvobitno predložen, udio regije bio je 10 posto.

Izvor: Pixabay

Zakon uključuje inicijativu Chips for Europe za koju se očekuje da će privući 43 milijarde eura kroz javno financiranje i privatna ulaganja, uključujući 3,3 milijarde eura iz proračuna EU-a. Kompromisi postignuti kako bi se postigao privremeni sporazum između Europskog parlamenta i Europskog vijeća uključuju proširenje opsega dijela akta na proizvodnju opreme koju koriste proizvođači poluvodiča.

Švedski ministar za energetiku, poslovanje i industriju Ebba Busch rekao je da će shema omogućiti "pravu revoluciju za Europu u ključnom sektoru poluvodiča", dodajući kako zakon stavlja regiju "u prvi red najsuvremenijih tehnologija koje su ključne za naše zelene i digitalne tranzicije”.

Izvor: Europski parlament

Uz stvaranje okvira za financiranje, Zakon uključuje razne mjere za poticanje razmjene znanja među državama članicama EU-a i od laboratorija do proizvođača. Pokušaji Europe da poveća svoju proizvodnju čipova dolaze u trenutku kada se slični potezi poduzimaju u SAD-u, pri čemu obje regije pokušavaju smanjiti ovisnost o uvozu iz Azije.