NFT, YUAN

SREDIŠNJE BANKE I DIGITALNE VALUTE: Kontrola ili napredak?

Autor Krunoslav Ćosić

Vrijednost bitcoina i NFT-ova pada, ali drugačiji pristup kriptovaluti postaje sve popularniji diljem svijeta

Izvor: Tiny Ivan / Alamy / Alamy / Profimedia

Digitalne valute središnjih banaka kontroliraju vlade kao i tradicionalne valute i stoga predstavljaju potpunu suprotnost ideji decentraliziranih bitcoina koji se ne mogu pratiti. Nekoliko malih nacija i - od listopada 2021. Nigerija - pokrenule su digitalne valute središnje banke, a nekoliko mnogoljudnijih zemalja sprema se uskočiti u drugačiji kripto hype vlak.

Prema podacima Atlantic Councila, Central Bank Digital Currency (CBDC) su pokrenuti čak i ranije nego u Nigeriji u karipskim zemljama, na primjer na Bahamima, Grenadi, Dominici i Svetoj Luciji. Pješčani dolar s Bahama bio je prva svjetska digitalna valuta središnje banke nakon lansiranja 2019. godine i otvorio je put za brzo usvajanje u malim nacijama u regiji.

Pilot projekt kineskog digitalnog juana dospio je na naslovnice u travnju 2019., no projekt se od tada nije pomaknuo. Poput Nigerije, Kina ima solidnu infrastrukturu za digitalno i mobilno plaćanje. Velik dio stanovništva dviju zemalja preskočio je kartično plaćanje i prešao izravno s gotovine na digitalne opcije plaćanja koje su postale iznimno popularne. U zemljama u razvoju središnje banke također razmatraju mogućnost da digitalne valute dopru do onih koji nemaju bankarstvo.

Izvor: Shutterstock

Još jedan razlog zašto se neke vlade zalažu za službene digitalne valute je prikupljanje podataka. Sveprisutna digitalna plaćanja i strogi državni nadzor doveli su do mnoštva podataka o plaćanju koji su već dostupni kineskim administratorima.

Ovo znanje o tome kako ljudi troše novac samo će rasti s implementacijom digitalnog juana, iako je središnja banka zemlje rekla da će ograničiti sljedivost i stvoriti ono što naziva "kontroliranom anonimnošću". S lansiranjem digitalne valute, svaki juan u optjecaju postojat će ili kao fizička ili kao digitalna valuta.

Izvor: Nicholas Han / Panthermedia / Profimedia

Analitičari očekuju da će kineska vlada povećati količinu digitalne valute u budućnosti, smanjujući tako količinu fizičke valute dostupne na tržištu. Neki čak misle da Kina planira digitalizirati sav yuan u jednom trenutku, prenosi Statista.

Ostale zemlje koje su u CBDC pilot fazi uključuju Rusiju, Tajland, Maleziju, Južnu Koreju, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Nejasno je, međutim, koji bi program sljedeći mogao biti ispravno pokrenut.

Konkretni planovi za pokretanje CBDC-a postoje u Kanadi, Australiji, Brazilu i Indiji, među ostalima. Digitalni euro također je u fazi razvoja, a pilot je planiran za 2023. u zemljama članicama EU-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI