UBRZAVA PROCEDURU

ENTER CROATIA: Od sada i na ukrajinskom jeziku i pismu

Autor Krunoslav Ćosić

EnterCroatia podržava ukupno 12 različitih jezika

Izvor: MUP

Uz engleski, hrvatski, češki, njemački, francuski, madžarski, talijanski, nizozemski, poljski, slovenski i slovački jezik od sada se na početnoj stranici EnterCroatia.mup.hr može odabrati i ukrajinski jezik.

Izvor: MUP

Servis EnterCroatia namijenjen je strancima koji dolaze u Republiku Hrvatsku, a svrha mu je olakšati i ubrzati proceduru prolaska preko graničnih prijelaza. Na web stranici se uz obrazac nalaze i aktualne informacije o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku.

Aplikacija se pokazala izuzetno korisnom za vrijeme turističke sezone i dolaska velikog broja stranih državljana s obzirom da je prikupljanje podataka tek prilikom kontrole na granici oduzimalo dosta vremena. Unaprijed dostavljeni podaci automatski će se povezati s podacima iz putne isprave nakon njezina skeniranja na graničnom prijelazu te ih više neće biti potrebno ručno upisivati. Potvrda o najavi nije odobrenje ulaska i nema vrijednost dokumenta propisanog za prelazak granice (putovnica/osobna iskaznica).

Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku.

Izvor: MUP

Radi se o mjeri kojom Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u suradnji s ostalim državnim tijelima izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i nastoji pomoći zbrinjavanju svih raseljenih osoba iz Ukrajine. Osobe koje sa sobom nemaju putnu ispravu će navedene podatke dati na graničnim prijelazu.

Prema podacima od 6. ožujka 2022. u Hrvatskoj se nalazi 5609 izbjeglica iz Ukrajine, među njima je 88 posto žena i djece.

Upisom Vaših kontakt podataka (telefon i email adresa) dobit ćete potvrdu o najavi koju trebate istaknite na vjetrobranskom staklu vozila za lakši prijelaz preko granice. Osim toga, dobit ćete sve potrebne informacije vezane uz vaš sigurni boravak u RH.

Aplikaciju Enter Croatia, odnosno sustav najave dolaska kako bi se smanjilo čekanje na granici, MUP je razvio zbog mjera suzbijanje koronavirusa prije gotovo dvije godine. U uporabi je od 28. svibnja 2020. i do sada je zabilježeno 12,5 milijuna najava dolazaka, otkrivaju u MUP-u.

Izvor: MUP

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI