ZDRAVSTVENE INOVACIJE

INOVACIJA STUEY MHEALTH Rješenje za osobe koje mucaju

Autor Krunoslav Ćosić

Na trećem izdanju EIT Health RIS Innovation Call hrvatski tim se ove godine natječe s inovacijom Stuey mHealth

Izvor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

EIT Health RIS Innovation Call je fond s konceptom za jačanje i razvoj regionalnih zdravstvenih inovacija. Od stotinjak prijavljenih ideja odabranih za financije odabrano je njih 11, a među njima je i Stuey mHealth. Najboljim konzorcijima koji dolaze iz Slovenije, Portugala, Latvije, Hrvatske, Slovačke, Italije i Grčke bit će dodijeljeno financiranje do 75 000 EUR, uz mentorstvo, mjesto u bootcampu kao i pristup najvećoj mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi.

Stuey mHealth je rješenje za osobe koje mucaju, a povezuje se s mobilnim telefonom kao produžetak kompleta za bezručno telefoniranje (handsfree). Osoba koja muca može unaprijed snimiti željene glasovne zapise u okruženju koje potiče tečnost govora te ih reproducirati sugovorniku umjesto svog izravnog govora, kao i kombinirati s izravnim govorom na način koji poželi.

Izvor: Mykola Pokhodzhay / Stock Budget / Profimedia

Snimljeni glasovni zapisi pri reprodukciji se spajaju s trenutnim zvukovima okoline osiguravajući visoku razinu realnosti izravnog govora prema sugovorniku u telefonskom pozivu.

Ove godine je prijavljen rekordan broj ideja koje podržavaju pružanje zdravstvene zaštite u domovima i izvan bolnica, poboljšavajući zdravstvene ishode, što je izuzetno važno, posebno u kontekstu integracije zdravstvene i socijalne skrbi i oslobađanja pritiska na bolničke usluge.