PRVO PODEŠAVANJE

IMATE PAMETNI SAT, ALI NE KORISTITE GA ISPRAVNO: Jeste li obavili kalibraciju sata?

Autor Krunoslav Ćosić

Današnji pametni satovi mjere korake, broj otkucaja srca, krvni tlak, razinu kisika u krvi

Izvor: Krunoslav Ćosić

Nakon kupnje pametnog sata nije dovoljno samo spojiti sat na punjač te ga staviti na ruku i krenuti s mjerenjima. Upravo je to glavna funkcija pametnih satova – istina, oni nam pokazuju i točno vrijeme, ali primarno ih sve češće nosimo kako bismo ih koristili za različita mjerenja (manje ili više sportska).

Izvor: Krunoslav Ćosić

I dok jedni pametni sat koriste samo za brojanje koraka, drugima je to odličan alat za analitiku prilikom bavljenja sportom – možete ga koristiti prilikom plivanja, penjanja, bicikliranja, igranja nogometa ili drugih sportova kao što je recimo golf. Ili stolni tenis.

Istovremeno, pametni se sat može koristiti i kao mjerni instrument s kojim kontroliramo naše zdravlje – nekim ljudima je bitan broj otkucaja srca, drugima je bitan krvni tlak, trećima je bitna razina zasićenosti kisikom u krvi.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Kako biste bili sigurni u što veću i precizniju točnost mjerenja, pametne satove je potrebno kalibrirati. Ukoliko postoji takva mogućnost (nudi ju Samsungu Galaxy Watch), onda to obavezno napravite, a prije toga u mobilnu aplikaciju s kojom se sat spaja na pametnom telefonu unesite svoje podatke (masu, visinu…).

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

• Prije same kalibracije pametnog sata nemojte vježbati (pola sata ranije), nemojte piti alkohol i kofein, nemojte niti pušiti, a preporučuje se također izbjegavanje tuširanja i kupanja unutar tih 30 minuta
• Obavite tuširanje ranije kako biste imali čistu i suhu kožu, ali nemojte stavljati nikakav losion niti kreme na kožu
• Odaberite mirno mjesto za kalibraciju pametnog sata, po mogućnosti u zatvorenom prostoru. Sjedite na stolicu, pored stola
• Pripazite na položaj tijela prilikom sjedenja, dok kalibrirate sat: naslonite se i ostanite tako pet minuta, stopala držite ravno na tlu te nemojte prekrižiti noge. Ruke i podlakticu položite na stol; dišite normalno
• Uzmite uređaj za mjerenje krvnog tlaka te postavite manžetu na jednu nadlakticu, a na zapešće druge ruke smjestite svoj pametni sat, dovoljno pričvršćen (ne smije biti labav)
• U mobilnoj aplikaciji na pametnom telefonu slijedite upute za kalibraciju te postupak ponovite tri puta zaredom. Preporučuje se kalibriranje pametnog sata svakih 28 dana
• Kako bi rezultati tijekom mjerenja krvnog tlaka na pametnom satu biti točni, sat koristite na istom zapešću kao i prilikom kalibracije (te slijedite iste savjete kao i prije kalibracije – ne kupajte se 30 minuta ranije, ne pušite i ne pijte alkohol te kofein, a nemojte niti vježbati).