NI KOD NAS NIJE SJAJNO

NAJZAGAĐENIJI GRADOVI NA ZEMLJI: U Kini i Indiji građani imaju najnižu kvalitetu zraka

Autor Igor Martić

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako onečišćenje zraka svake godine kod sedam milijuna ljudi uzrokuje preranu smrt

Izvor: Profimedia

Što se tiče zemalja zagađenja po državama, najzagađeniji zrak je u Bangladešu, slijedi Pakistan, a Indija je na trećem mjestu. Kina u 2020. godini zauzima tek 14. mjesto, a nama susjedna Bosna i Hercegovina je na visokom desetom mjestu. Srbija je na 28 mjestu, a Hrvatska na 35. mjestu.

Izvor: Profimedia

Nedavno objavljeno svjetsko izvješće o kvaliteti zraka IQAir AirVisual 2020 otkrilo je da se 15 od 20 najgorih svjetskih gradova nalazi u Indiji, ali najgore pogođeni grad na planeti zapravo se nalazi u Kini. Na listi prvih 50 gradova su još i gradovi iz Bangladeša i Pakistana. Isti niz gradova iz ove četiri zemlje se nastavlja i do stote pozicije, a među njima je jedan grad s Tajlanda (Pai).

Kineski grad Hotan imao je u 2020. godini prosječnu razinu zagađenja (PM2.5) 110,2. U Hrvatskoj je najzagađeniji grad bio Slavonski Brod (21,4), u Bosni je Sarajevo imalo indeks 42,5 dok je u Srbiji to bilo Valjevo (41,5).