brain-computer interface

MUSK JE USPIO: Prvi čovjek s čipom u mozgu

Autor Krunoslav Ćosić

Elon kaže kako početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka

Izvor: - / Newscom / Profimedia

Neuralink, tvrtka Elona Muska, prvi je put u čovjekov mozak ugradila bežični čip, nakon što su provedeni testovi na životinjama. Implatant će ljudima s problemima kretanja omogućiti novu dimenziju života jer će mislima moći kontrolirati uređaje oko sebe.

Musk je vijest objavio na svojoj društvenoj mreži X na kojoj je izuzetno aktivan objavljujući svakodnevno veći broj tvitova, a ovaj je već ostvario 25 milijuna pregleda. Kaže kako su prvi rezultati nakon ugradnje obećavajući.

Cilj neurotehnološke tvrtke čiji je suosnivač u 2016. godini bio Musk je izgraditi izravne komunikacijske kanale između mozga i računala kako bi se pojačale ljudske sposobnosti, liječile bolesti poput Parkinsonove i poremećaji poput ALS-a. Potencijalni cilj je postići simbiotski odnos između ljudi i umjetne inteligencije.

Izvor: Cfoto / Zuma Press / Profimedia

Neuralinkova tehnologija koristi implantat nazvan "Link". To je uređaj veličine pet naslaganih novčića, a u ljudski mozak se ugrađuje putem invazivne kirurgije. Pri tome se koristi robot.

Iako ova vijest predstavlja veliku novost Musk nije jedini koji pokušava postići rezultate u području istraživanja između mozga i stroja odnosno mozga i računala. Australski Synchron ugradio je svoj prvi uređaj u pacijenta iz SAD-a u srpnju 2022. Oni pri ugradnji nisu rezali lubanju pacijenta, za razliku od Neuralinkovog Linka.

Izvor: Omar Marques/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Muskov plan je u kašnjenju te su navodno posegnuli za udruživanjem sa Synchron u koji je želio potencijalno uložiti novac. Prošle je godine Neuralink sa sjedištem u Kaliforniji imao više od 400 zaposlenika i prikupio najmanje 363 milijuna dolara (334 milijuna eura), pokazuju podaci tvrtke Pitchbook.

Podsjetimo se, prošle je godine U.S. Food and Drug Administration (američka Agencija za hranu i lijekove) dala odobrenje tvrtki Neuralink za provođenje prvog ispitivanja za testiranje implantata na ljudima, a cijeli se proces zove brain-computer interface (BCI). Cilj je omogućiti ljudima da mislima kontroliraju kursor računala te tipkovnicu.