Huawei Health Survey

50% EUROPSKIH GRAĐANA: Zadovoljni su svojom fizičkom spremom

Autor Krunoslav Ćosić

91% ispitanika želi poboljšati barem jedan aspekt života koji se odnosi na zdravlje

Izvor: Profimedia

Huawei je proveo europsko zdravstveno istraživanje koje je pokazalo da je 87% korisnika pametnih satova implementiralo zdravije životne navike. Anketa istražuje zdravstvenu svijest, stavove i ponašanja korisnika, naglašava neiskorišteni potencijal pametnih zdravstvenih tehnologija te otkriva koliko je limitirano poznavanje pozitivnih zdravstvenih parametara kod prosječnih potrošača.

Europska zdravstvena anketa Huawei Health Survey 2023. nudi vrijedan uvid u stavove i ponašanja europskih građana povezana s osobnim zdravljem. Istraživanje koje je proveo Ipsos otkriva neostvarene potencijalne prednosti korištenja pametnih satova u vrijeme kada su preventivna skrb i demokratizacija zdravstvenih informacija kritično potrebne više nego ikada.

Anketa pokazuje da je interes europskih ispitanika za osobno zdravlje visok, s podjednakim fokusom na psihičku dobrobit i fizičko zdravlje (>83% u odnosu na >82%). Međutim, opće zadovoljstvo zdravljem ostaje u umjerenim parametrima i samo je polovica sudionika ankete izjavila da je zadovoljna svojim općim zdravstvenim stanjem.

Naglašena je zabrinutost povezana s fizičkom spremom (24%), pokretljivošću (26%), smanjenom razinom energije (29%) i značajnim postotkom prekomjerne težine ili pretilosti (46%). Zaključno, jasan je apetit i potreba za značajnim zdravstvenim poboljšanjem.

Izvor: Profimedia

91% ispitanih ljudi izrazilo je želju poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila direktno povezanog s njihovim zdravljem. Većina njih navodi poboljšanja u gotovo četiri (3,9) najčešće odabrane zdrave navike od onih ponuđenih u ispitivanju.

Smanjenje stresa glavni je prioritet za 43% ispitanika, a zatim ide održavanje korektne tjelesne mase kod njih 40%. Fokus na zdravu prehranu navodi 35% ispitanika, isto kao i na postizanje dovoljne količine sna dok njih 34% navodi želju na uvođenje svakodnevne tjelovježbe.

Čak 72% europskih građana priznaje kako im je potrebna dodatna motivacija ili često gube motivaciju u provođenju zdravih životnih navika. Situaciju popravljaju pametni satovi na rukama.

U prosjeku, europski korisnici pametnih satova imaju 51% veću vjerojatnost da će biti svjesni točnih ciljanih mjerenja za sve bitne zdravstvene parametre u usporedbi s onima koji ne koriste pametne satove. Dodatno, korisnici pametnih satova pokazuju 75% veću vjerojatnost poznavanja svoje ciljane tjelesne masnoće kao i 71% veću vjerojatnost poznavanja svog točnog dnevnog ciljanog unosa kalorija.

Izvor: Huawei

Korisnici pametnih satova provjeravaju svoje temeljne zdravstvene metrike dvostruko češće od onih koji ih ne koriste. Tako prate broj otkucaja srca, zasićenost krvi kisikom i potrošene kalorije gotovo tri puta češće od osoba bez uređaja. Među dnevno praćenim mjerama prevladavaju one vezane za tjelesnu aktivnost, poglavito broj koraka u danu.

Gotovo polovica svih ispitanih korisnika pametnih satova svakodnevno prati broj koraka i trudi se ostvarivati preporučene vrijednosti što je važan korak u poboljšanju zdravlja.

Korisnici pametnih satova ozbiljno shvaćaju obavijesti o zdravlju tako da više od 74% njih traži zdravstveni savjet kada ih njihov uređaj upozori na abnormalne pokazatelje. Na kraju, sve ovo dovodi do toga da 63% ispitanika posjeti liječnika specijalista radi daljnje analize.

Impresivnih 87% ispitanih korisnika pametnih satova navodi da je usvojilo nove zdrave obrasce ponašanja na temelju informacija koje su dobili putem uređaja. U konkretnoj primjeni, to su u prosjeku dvije promjene po korisniku. Zdrave promjene kod ispitanika uključuju povećanu učestalost vježbanja (47%), duže trajanje vježbanja (41%), poboljšane navike spavanja (39%) i promjene u načinu prehrane (28%).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI