ZA BOLJI ZRAK

MY SENSEES SUSTAV: Za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatska IT kompanija Smart Sense predstavila IoT sustav

Izvor: Smart sense

Kvaliteta unutarnjeg zraka, u prostorijama u kojima boravimo, može utjecati na zdravlje (kašalj, alergijske reakcije, astma, iritacija očiju, glavobolje), ali i na kognitivni i neurološki razvoj, na raspoloženje, koncentraciju i kvalitetu sna. Loša kvaliteta unutarnjeg zraka izaziva kratkoročne i dugoročne posljedice te brže širenje virusa koji uzrokuju akutne bolesti dišnoga sustava.

Kakva je kvaliteta zraka kojega udišete vi i vaša djeca otkrit će proizvod domaće tvrtke Smart Sense. Specijaliziran za razvoj IoT proizvoda i rješenja za pametne gradove, domove i industriju Smart Sense je plasirao svoje proizvode i na maloprodajno domaće tržište te su proširili vanjsko tržište na čak 26 europskih zemalja. Na tržištima širom svijeta prisutni su kroz mrežu partnera poput Nokije, Huaweija, Ericssona, a sva rješenja razvijena su i proizvedena u Zagrebu.

Zahvaljujući hrvatskom proizvodu My sensees, sofisticiranom IoT (Internet of things) sustavu korisnici mogu u realnom vremenu saznati kakvoću zraka u prostoru u kojem borave i to kroz mjerenje CO2, razine lebdećih čestica PM1, PM2.5, PM10 te temperature i vlažnosti zraka.

Dostupni su i sustavi za praćenje kvalitete vanjskog zraka i drugih okolišnih parametara. Sustav je u Zagrebu predstavila direktorica kompanije Smart Sense Hana Matanović. Jednostavan za povezivanje i korištenje educira, daje personalizirane savjete i upozorenja kroz zvučni signal za upozorenje na lošu kvalitetu zraka, što se može isključiti kroz aplikaciju.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Visoko kalibriran CO2 senzor rezultat je suradnje s poznatim dizajnerom. Prilagodljiv je prostoru i navikama korisnika, spaja se putem Wi-Fi mreže, a uz to je MCERTS certificiran PM senzor. Senzori My sensees postavljeni su u više od 400 hrvatskih škola, zahvaljujući suradnji s CARNET-om. Moguće je putem push poruka primati notifikacije u slučaju pogoršanja kvalitete zraka.

Postoji mobilna i web aplikacija Sensees koja daje prikaz i analizu trenutnog stanja zraka sukladno EU standardima te omogućava dugoročnu analizu kroz mjesečna izvješća o kvaliteti zraka i uz preporuke promijenit će životne navike i kreirati zdravu okolinu za život. Mogu se pohvaliti što imaju „in house“ laboratorij za kalibraciju, dodatno umjeravanje i validaciju, a surađuju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI