Pametno zdravstvo

LOW VISION CARE: Samsungovi televizori dobili značajan certifikat

Autor Krunoslav Ćosić

Zahvaljujući tome pružit će još inkluzivnije iskustvo gledanja za korisnike s ambliopijom

Izvor: Samsung

TÜV Rheinland je televizorima Samsung Neo QLED i QLED dodijelio certifikat „Low Vision Care“. Certifikat se dodjeljuje proizvodima koji udovoljavaju standardima dizajniranim kako bi pomogli gledateljima s ambliopijom, vrstom oštećenja vida, poboljšavajući prezentaciju slika i detekciju vida. Uključeni su Samsungovi modeli televizora iz serija Neo QLED 8K (QN900, QN800), Neo QLED 4K (QN80 i novije) i QLED (Q80 i novije).

Samsung je, kako bi poboljšao iskustvo gledanja za potrošače s različitim vrstama slabovidnosti, razvio Relumino način rada koji poboljšava određene dijelove videozapisa, poput isticanja obrisa i poboljšanja kontrasta i oštrine, kako bi bilo lakše razaznati sadržaj na zaslonu i pratiti radnju.

Ambliopija, također poznata kao lijeno oko, javlja se kod oko tri posto djece, što je čini jednim od najčešćih problema sa slabovidnošću u djetinjstvu. U većini slučajeva ambliopije djetetov mozak zanemaruje signale koji dolaze iz jednog oka, što znači da razvija samo puteve prema drugom oku.

Izvor: Samsung

Certifikat „Low Vision Care“ TÜV Rheinland, vodeće međunarodno certifikacijsko tijelo, dodjeljuje ocjenjujući kako tehnologija utječe na korisničko iskustvo za osobe s ambliopijom. Provodi različite testove koji uspoređuju kako se normalni načini prikaza i Relumino način razlikuju u jasnoći, oštrini i ukupnoj vizualnoj udobnosti.

Samsungovi su zasloni također dobili certifikat „Circadian Rhythm Display“ i certifikat „Eye Care“ od Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) kao i „Glare-Free“ validaciju od Underwriters Laboratories (UL) za njegove tehnologije koje nude sigurnije i ugodnije iskustvo gledanja.

Niz nastavljaju certifikati „Pantone Validated“ i „Skin Tone Validated“ (od Pantonea=, što znači da certificirani Samsungovi ekrani ispunjavaju standarde za točnost boja organizacije. Ovaj rastući popis priznanja naglašava kako inovacije mogu pozitivno utjecati na korisnička iskustva s tehnologijom i potvrđuje vodeću ulogu tvrtke Samsung u globalnoj TV industriji u posljednjih 17 godina.