KORISNA APLIKACIJA

DOMAĆA APLIKACIJA: Za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom

Autor Krunoslav Ćosić

Meddox već ima 10.000 aktivnih korisnika i pohranjenih 40.000 zdravstvenih parametara

Izvor: Meddox

Vrijednost sistematizirane dokumentacija je iznimno važna, čak i presudna za brigu o zdravlju. Mnogi izgube nalaze od liječničkih pregleda (statistika kaže svaka treća osoba), a drugi ne mogu na pametan način njome raspolagati.

Meddox je specijalizirana aplikacija za pametno digitaliziranje zdravstvene dokumentacije na način da prepoznaje zdravstvene parametre i ostale vrijedne informacije s najrazličitijih zdravstvenih nalaza te omogućuje korisnicima pametne zaključke o njihovom zdravlju.

Aplikacija omogućuje da korisnik uspoređuje parametre na svojim zdravstvenim nalazima s onima iz opće ili neke specifične populacije kako bi uočili eventualna odstupanja ili prepoznali mogućnost razvoja nekih bolesti.

Izvor: Google Play Store

Dobra funkcionalnost aplikacije je što će uskoro, već do kraja 2022. godine, upozoravati i na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede kao i podsjećati na uzimanje terapija koje su korisniku propisane od strane liječnika. Meddox kontinuirano komunicira s korisnikom, kroz korisne podsjetnike, ali i edukativne poruke o brizi za zdravlje prilagođene dobi, stanju i općenito interesu korisnika.

U Hrvatskoj svaki građanin prosječno obavi 6 do 7 liječničkih pregleda dok se u nekim državama EU taj broj penje i do 11 pregleda godišnje. Svaki pregled znači jedan zdravstveni nalaz, a „naše ankete su pokazale da u obitelji prosječno imamo i do 30-tak nalaza godišnje“, ističe mr. sc. Maja Bogović, članica Uprave Meddoxa te dodaje: „Pritom mnogi od nas brinu i o zdravstvenoj dokumentaciji drugih članova obitelji, a oni s kroničnim dijagnozama imaju i značajno više dokumentacije od prosjeka. Trećina ljudi, kaže statistika, izgubi tu dokumentaciju, a ostatak ne može na pametan način njome raspolagati.“

Meddox Vesna Babić, Maja Bogović i Pero Hrabač
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL/PIXSELL

Vrijednost sistematizirane baze zdravstvenih podataka prepoznali su i zdravstveni djelatnici, a Meddox koriste i znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Jedinstvena hrvatska aplikacija prošle je godine u inicijalnoj investicijskoj rundi prikupila je 1,5 milijuna kuna i sklopila suradnju s globalnom farmaceutskom kompanijom.

Aplikacija iznimnu pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka što znači da su svi pohranjeni podaci u bazi anonimizirani, a bez privole korisnika niti takvi anonimizirani podaci ne mogu biti podijeljeni ili na bilo koji drugi način obrađivani izvan aplikacije. Aplikacija Meddox se može preuzeti besplatno s Gogole Play za Android i App Store za Apple iOS uređaje na pametni telefon.

Izvor: Google Play Store

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI