JESTE LI ZNALI?

PAMETNI SATOVI: Mogli bi doprinijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti

Autor Krunoslav Ćosić

Pokazalo je to istraživanje American Journal of Clinical Nutrition

Izvor: Samsung

Nosite li na ruci Galaxy Watch moglo bi to doprinijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti, pokazuje studija koja za Samsungove pametne satove tvrdi da su precizni u mjerenju sastava tijela, s preciznošću usporedivom s laboratorijskim rezultatima koje su izvršili Državno sveučilište Louisiana, Biomedicinski istraživački centar Pennington i Centar za rak Sveučilišta Hawaii.

Studija naglašava mogućnost nosive opreme u sprječavanju ili smanjenju pretilosti, stanja koje je odgovorno za približno 60% smrti od kardiovaskularnih bolesti. Pretilost sve više postaje globalni teret te se smatra kroničnom bolešću i razvija se s vremenom zbog prekomjerne ishrane i nedostatka tjelesne aktivnosti. Gubitak mase, čak i na skromnim razinama u ranom napredovanju prema pretilost, može spriječiti ili preokrenuti zdravstvene rizike.

Izvor: Samsung

Istraživački tim sa Sveučilišta Louisiana State u suradnji s Centrom za biomedicinska istraživanja Pennington i Centrom za rak Sveučilišta Hawaii kroz studiju je usporedio mjerenja sastava tijela dobivena senzorom analize bioelektrične impedancije Galaxy Watch4 (BIA) s kliničkim mjerenjem dvoenergetske rendgenske apsorpciometrije (DXA) i dvostrukom laboratorijskom analizom oktapolarne bioelektrične impedancije.

Rezultati su pokazali da je BIA mjerenje Galaxy Watch pametnih satova imalo između 97 - 98% korelacije s dva referentna uređaja za mjerenje mase bez masnoće, masne masu, mase skeletnih mišića, bazalne metaboličke stope i ukupne tjelesne vode. Rezultati studije pokazuju da podaci iz nosivog uređaja za bioimpedanciju mogu pomoći korisnicima u praćenju sastava tijela i poboljšanju zdravlja promjenom načina prehrane i vježbanja.

Galaxy Watch4: How to measure body composition | Samsung
Izvor: Youtube

Povećanje tjelesne aktivnosti kod gotovo 60% korisnika ostvareno je nadzorom vlastitog ponašanja, posebice s podacima dobivenim iz nosivih uređaja, čime se poboljšava korisnikovo razumijevanje njihovih obrazaca ponašanja.

Nasumični kontrolni trag također je otkrio da su nosivi uređaji smanjili vrijeme sjedenja u prosjeku za 68 minuta u usporedbi s kontrolnim skupinama dok je meta-analiza učinaka nosivih uređaja za praćenje aktivnosti pokazala povećanje od više od 2500 dnevnih koraka.

BIA mjerenje

Analiza bioelektrične impedancije (BIA) nudi cjelovitiju sliku nečijeg zdravlja i blagostanja. Raščlanjuje ključne osobne detalje kao što su skeletni mišići, stopa bazalnog metabolizma, tjelesna voda i postotak tjelesne masti, za dublji uvid u nečije tijelo i fizičko zdravlje.

Izvor: Samsung

Pametni satovi Galaxy Watch4 i Galaxy Watch5 na zapešću, uz četiri elektrode, mjere BIA. Za dovršetak očitanja korisnici drže bočne gumbe sata. Zatim u otprilike 15 sekundi senzor sata bilježi 2400 podatkovnih točaka.

Kako bi se precizno izmjerila točnosti sastava tijela potrebno je mjerenje obavljati u isto doba dana, mjeriti na prazan želudac te nakon odlaska u kupaonicu, kada nemate menstruaciju. Mjerite prije obavljanja aktivnosti koje uzrokuju porast tjelesne temperature poput vježbanja, tuširanja ili odlaska u saunu. Ne zaboravite prethodno s tijela maknuti metalne predmete poput ogrlica.

Izvor: Samsung

Izvor: Samsung