DOBRO ZA ZDRAVLJE

PAMETNI SATOVI: Koliko su mjerenja kisika u krvi zaista pouzdana?

Autor Smartlife

Može li Apple Watch biti jednako pouzdan kao medicinski pulsni oksimetar?

Izvor: Shutterstock

U novoj studiji, koja je stavila na test Apple Watch odnosno funkciju mjerenja kisika u krvi, zaključeno je da je Apple Watch Series 6 u stanju "pouzdano detektirati stanja smanjene zasićenosti krvi kisikom" - jednako dobro kao medicinski pulsni oksimetri.

Studija je objavljena u časopisu Digital Health, a njen je cilj bio istražiti "kako komercijalno dostupan pametni sat, koji ima mogućnost mjerenja nivoa kisika u krvi (SpO2) može otkriti hipoksemiju u usporedbi s medicinskim pulsnim oksimetrom".

Za potrebe studije istraživači su regrutirali 24 zdrava sudionika. Svaka osoba je nosila Apple Watch Series 6 na lijevom zglobu i pulsni oksimetar na srednjem prstu lijeve ruke.

"Prvo, u 2-minutnoj fazi početne stabilizacije sudionici su udisali ambijentalni zrak. Zatim, u 5-minutnoj fazi desaturacije sudionici su udisali mješavinu plinova sa smanjenom količinom kisika, što je privremeno smanjilo njihovu zasićenost kisikom u krvi. U završnoj fazi stabilizacije sudionici su ponovo udisali ambijentalni zrak dok se SpO2 nije vratio na normalne vrijednosti. Mjerenja SpO2 su uzeta s pametnog sata i pulsnog oskimetra istovremeno u intervalima od 30 sekundi", objašnjeno je u studiji.

Izvor: Apple

Tokom istraživanja uzeta su 642 posebna para mjerenja kisika u krvi, a rezultat je bio sljedeći: "Razlika u SpO2 između pametnog sata i oksimetra je bila 0,0% za sve točke mjerenja. Apple Watch Series 6 može pouzdano otkriti stanje smanjene zasićenosti krvi kisikom, SpO2 ispod 90%, u usporebi s medicinskim pulsnim oksimetrom. Tehnologija koja se koristi u ovom pametnom satu je dovoljno napredna za indikativno mjerenje SpO2 izvan klinika".

Apple je prvi put dodao senzor za mjerenje kisika u krvi na svoj Apple Watch Series 6 pametni sat, a također je prisutan na novijim generacijama. Gigant iz Cupertina nije išao toliko daleko da ovu funkciju reklamira s bilo kakvim medicinskim tvrdnjama, a kompanija nije govorila o značajnim poboljšanjima tehnologije od 2020. godine.

Ipak, ovo nije prvi put da se Apple Watch pokazao odlično u nekoj studiji. Nedavno je otkriveno da EKG senzor ovog uređaja može detektirati simptome srčanog udara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI