Europska komisija

DIGITALNO ZDRAVSTVO: Europski prostor za zdravstvene podatke

Autor Davor Dakić

Uspostavlja se čvrst pravni okvir za uporabu zdravstvenih podataka

Izvor: Shutterstock

Europska komisija je pokrenula europski prostor za zdravstvene podatke, jedan od temelja snažne europske zdravstvene unije. Građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku.

Dijeljenjem podataka sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama građani će dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti te će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima u svojoj zemlji ili u drugim državama članicama.

Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Sve države članice morat će osnovati tijela za digitalno zdravstvo.

Izvor: Shutterstock

Europski prostor za zdravstvene podatke pomoći će Uniji da ostvari izuzetan napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Pritom se potpuno poštuju visoki standardi Unije u području zaštite podataka jer je Europski prostor za zdravstvene podatke temeljen na Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Iako se građani stavljaju u središte, jer im se daje potpuna kontrola nad njihovim podacima radi poboljšanja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji, s podacima će se pristupati u skladu sa strogim mjerama zaštite sigurnosti i privatnosti. Podaci će biti i pravo blago za znanstvenike, istraživače, inovatore i oblikovatelje politika koji rade na pronalasku novih načina liječenja kojima se spašavaju životi.

Izvor: Shutterstock

Sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, laboratorijski nalazi i otpusna pisma izdavat će se i prihvaćati u zajedničkom europskom formatu. Europski prostor za zdravstvene podatke iskoristit će prednosti tekućeg i budućeg uvođenja javnih digitalnih dobara u Uniji, kao što su umjetna inteligencija, računalstvo visokih performansi, računalstvo u oblaku i pametni posrednički softveri. Oslonit će se i na okvire za umjetnu inteligenciju, elektronički identitet i kibersigurnost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI