VIRTUAL REALITY

KORISNA PRIMJENA VIRTUALNE STVARNOSTI: Za oboljele od agorafobije

Autor Igor Martić

Virtualni trener pomaže u spajanju dva svijeta

Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

Agorafobija je strah od boravka vani. Ljudi koji boluju od ove bolesti mogu koristiti tretman uz naočale virtualne stvarnosti, a rezultati pokazuju uspješno liječenje.

Kod revolucionarne upotrebe tehnologije virtualne stvarnosti pacijenti stavljaju naočale na glavu. Tijekom nošenja na glavi prikazuju im se prizori kao što su trgovine i prometne ulice po kojima bi se obično bojali hodati.

Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

Pri tome ih vodi virtualni trener koji pojašnjava svijet i pomaže u savladavanju straha od izlaska iz svojih domova. Osim što ih se izvodi van u svijet, a da to ne čine u fizičkom obliku, nema potrebe za terapeutom iz stvarnog života, što znači da liječenje može doseći mnogo više pacijenata.

U najvećem ikad kliničkom ispitivanju VR-a za mentalno zdravlje, objavljenom u The Lancet Psychiatry, pokazalo se da automatizirana terapija dobro djeluje za pacijente s dijagnozom psihoze. Najveću korist imali su oni s najizazovnijim psihičkim problemima.

Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

VR program naziva se gameChange i razvio ga je tim s više partnera sa sveučilišnih, zdravstvenih i industrijskih stručnjaka. To je uključivalo OxfordVR, spinout tvrtku s prestižnog britanskog Sveučilišta Oxford koja je stvorila impresivnu tehnologiju.

Istraživanje je usmjereno na problem koji je uobičajen kod osoba s dijagnozom psihoze: intenzivan strah od boravka vani u svakodnevnim situacijama.

Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

Izvor: DZIANIS VASILYEU / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI