5G TRAKTOR

Što se dogodi kad se udruže proizvođač traktora i proizvođač telekom opreme

Autor Krunoslav Ćosić

Sektor poljoprivrede uz 5G ima potencijal zarade 9,6 milijardi američkih dolara do 2030. godine

Izvor: Wayne HUTCHINSON / Alamy / Alamy / Profimedia

John Deere je američki proizvođač poljoprivredne mehanizacije koja uključuje traktore, kombajne, kosilice. Sve su to tradicionalni strojevi, a dodavanjem 5G komponente, za koju će biti zadužen Ericsson, potaknut će se inovacije u agrobiznisu.

Upravo sklopljeni partnerski sporazum za istraživanje i razvoj tehnoloških inovacija korištenjem 5G tehnologije bit će poticaj novim prihodima u agrobiznisu. 5G će pružiti veću učinkovitost u korištenju spektra i manju potrošnju energije u usporedbi s 3G i 4G LTE.

Prema Ericssonovom istraživanju potencijala koje 5G ima za biznis, sektor poljoprivrede ima potencijal zarade 9,6 milijardi američkih dolara do 2030., s 1,9 milijardi američkih dolara dodatne zarade koje potiče 5G.

Izvor: Ericsson

Uz 5G, fokus kompanija bit će na IoT platformi za identifikaciju i rješavanje izazova u ovom sektoru pomoću povezanosti. Razvojno-istraživački i inovacijski centri Ericssona i John Deerea primijenit će tehnologije IoT mobilnog ekosustava poput uskopojasnog IoT (NB-loT) i Cat-M1 kao pokretače rješenja za agrobiznis utemeljenih na 3GPP standardima.

Doprinijet će se time procesu digitalne transformacije i uključenja u poljoprivredu 5.0, a provjere koncepta će za početak biti zajednički razvijene u središnjem uredu John Deerea za Latinsku Ameriku, u Indaiatubai (Sao Paulo), i John Deereovom Center of Agriculture and Precision and Innovation (CAPI) u Campinasu, gdje će 5G oprema biti instalirana.

Sporazum uključuje opremanje John Deereovih tvornica petom generacijom opreme kako bi farmeri od sada proizvodili sve učinkovitije i održivije. Treba napomenuti da tehnologija privlači sve više mladih natrag na selo, promičući kreiranje radnih mjesta i poduzetništvo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI