DALEKO OD OČEKIVANJA

Koliko žena radi u tech tvrtkama poput Googlea, Applea, Facebooka

Autor Krunoslav Ćosić

Svjetski čelnici, filantropi i tvrtke iz privatnog sektora obećali su nova ulaganja u ravnopravnosti spolova

Izvor: Dennis MacDonald / Alamy / Profimedia

U sklopu Globalnog plana za ubrzanje ravnopravnosti spolova bit će uložen iznos od 40 milijardi dolara, obećanje je koje se moglo čuti u Parizu, na Forumu za generacijsku jednakost (pod pokroviteljstvom UN-a).

Kroz zakladu Bill & Melinda Gates najavljena je obaveza ulaganja iznosa od 2,1 milijardi dolara uz koje će se unaprijediti žensko upravljanje, reproduktivno zdravlje i ekonomsko osnaživanje. Iako je tijekom proteklih desetljeća postignut napredak, ravnopravnost spolova još je daleko od savršenstva, čak i u sektoru koji se smatra progresivnim poput tehnološke industrije.

Izvor: TONO BALAGUER / Panthermedia / Profimedia

Zapravo, tehnološki sektor je dalje od dostizanja ravnopravnosti spolova nego američko gospodarstvo u cjelini. Dok se postotak žena u radnoj snazi Sjedinjenih Država postupno popeo na 47 posto u proteklim desetljećima, u tehnološkom je sektoru još uvijek znatno niži.

Grafikon koji je objavio Statista, temeljen na podacima o tvrtkama koje su sami prijavili, pokazuje da zaposlenice čine između 29 posto (Microsoft) i 45 posto (Amazon) od ukupne radne snage u najvećim američkim tehnološkim tvrtkama, takozvanoj GAFAM grupi.

Izvor: Statista

Gledajući stvarne tehnološke poslove, taj postotak pada znatno niže jer žene zauzimaju manje od 1 na ukupno 4 čovjeka iz tech odjela u svakoj od tvrtki koje prijavljuju takvu brojku (Amazon to ne čini).

Što se tiče vodećih pozicija, položaj žena u tehnološkom sektoru otprilike je jednak ostatku gospodarstva. Prema posljednjim dostupnim podacima, žene zauzimaju 26,5 posto izvršnih, viših i upravljačkih pozicija u tvrtkama S&P 500 (Standard & Poor's) - to je postotak koji se podudara s mnogim tehnološkim tvrtkama ili ga premašuju, ali je još uvijek daleko od pariteta.

Izvor: Montgomery Martin / Alamy / Alamy / Profimedia